Laga energismart mat i mikron

Laga energismart mat i mikron

Energipriserna stiger, vad kan vi som konsumenter göra i hemmet? Varför inte snegla mot mikrovågsugnen och börja kocka energieffektivt!

Bor du i ett litet hushåll? Vill du ta tillvara höstens skörd, men har svårt att få allting uppätet? Då kan det vara smart att göra en lite mindre mängd och tillaga den i mikron. Det kan dessutom vara mer energieffektivt, så länge vi inte lagar för stora satser. Hemlagat frukt- och bärmos är gott på gröt, fil och pannkaka. Testa två snabba och goda varianter som tillagas i mikrovågsugn.

  • Hur energismart är det egentligen att använda mikro? Det beror på hurudana köksapparater du i övrigt har. I regel är en induktionsspis bättre än en keramisk spis. Ugnen drar speciellt mycket energi i uppvärmningsskedet, men en redan uppvärmd ugn har redan förbrukat mycket energi: använd gärna eftervärmen isåfall för uppvärmning, eller tillred flera rätter samtidigt.
  • Använd ett mikrolock för effektiv uppvärmning.
  • Speciellt små portioner lönar det sig att värma upp i mikron I stället för i ugnen eller på spisen, där är energispareffekten som störst.
  • Små mängder vatten kan du värma upp i mikron. För större mängder bör du använda vattenkokare eller kastrull på spis.

TIPS! De här rätterna kan också tillagas i mikro:

Äppelmos i mikro

Äppel- eller päronmos i mikro

Cirka 350 g inhemska äpplen eller päron
½ dl vatten
1–2 msk socker

Gör så här:

  1. Skala och skär äpplen eller päronen i bitar. Sätt frukten och vattnet i en mikrosäker skål, exempelvis en glasskål.
  2. Tillaga frukten i cirka 800W i 5 minuter, rör om efter halva tiden och var försiktig, moset blir hett i mikrovågsugnen. Använd också grytlappar då skålen kan ha blivit het.
  3. Tillsätt önskad mängd socker och mosa med gaffel.
  4. Låt svalna och servera till plättar, pannkaka, fil, yoghurt eller gröt.
Vinbärscurd

Vinbärscurd i mikro

150 g vinbär (färska eller upptinade)
100 g socker
1 ägg
25g smör

Gör så här:

  1. Sätt vinbären i en mikrosäker skål, och hetta upp i 1-2 minuter tills bären mjuknat. Pressa bären genom en trådsil*.
  2. Blanda ägg och socker i den silade vinbärssaften. Tillaga blandingen 5-6 minuter i mikron på full effekt (800W), rör om med en minuts mellanrum tills krämen tjocknat.
  3. Rör i smöret i den heta krämen, och låt svalna innan servering.



Martha tipsar

Bärskalen kan du använda i t.ex. bröd- eller kexdeg.

Se alla artiklar