Ingen julstress i år - julakuten till er tjänst!
Marthaförbundets populära julakut håller linjerna öppna den 19–21 december kl 13–15. Kontakta oss med frågor rörande allt juligt mellan himmel och jord och få svar av våra erfarna hushållsrådgivare!
Vilken dessert kan man göra på förhand? Vad ska vi hitta på för sista minuten-mat åt veganen som plötsligt kommer på julmiddag, och HUR får man bort de envisa stearinfläckarna från duken?
- Du når julakuten den 19-21 december kl 13–15 på numret 050 5172958 eller mejladressen hushall@martha.fi närsomhelst
Svar på frågor som vi fått tidigare jular
Jag har en frusen julskinka på 9,5 kg. Hur lång tid måste den tina upp?
- 3–5 dygn i kylskåp får man räkna med.
Kan man frysa grädde?
– Grädden går att frysa och håller cirka 2 månader, därefter finns risk för härskning. Till matlagning lämpar den sig men vispar sig dåligt.
Alternativ till skorpmjöl när man bröar en form?
- Kokosflingor, mandelmjöl eller hackad mandel eller nötter, havregryn, mannagryn, speltmanna, kakao till chokladkaka.
Vad gör jag med mina vidbrända kastruller?
– Blötlägg kastrullen eller ugnsformen i kallt vatten. Häll ur vattnet och gnid med en torr sockerbit. Ytterligare ett sätt är att blanda några matskedar bakpulver med litet vatten, låt stå några timmar. Man kan också koka upp blandningen.