3 smartha tips för att lyckas med julgröten
Trött på att stå och röra om i grötkastrullen? Eller på att gröten nästan alltid bränner fast i botten? Med följande tips lyckas du garanterat med julgröten i år!
Risgrynsgröten som nästan tillreder sig själv
Ifall det känns tidskrävande att stå och väva om i kastrullen för att gröten skall mogna, kan det vara värt att prova på följande tips.
- Mät upp grötingredienserna i en kastrull.
- Koka upp gröten.
- Ta ett tjockt träskärbräde och lägg grötkastrullen på det.
- Vira in grötkastrullen med tidningspapper och en filt.
- Låt gröten mogna tills den är färdig.
Gröten mognar utan att du behöver stå och vakta vid spisen!
Julgröt i ugnen
Följande speltgröt går också bra att tillreda i ugnen.
Du behöver följande ingredienser:
4 dl speltflingor
2 dl vatten
8 dl helmjölk
½ tsk salt
1 kanelstång
- Mät upp ingredienserna i ugnsfast skål som rymmer minst 2 liter
- Ställ gröten i ugnen i 200 grader i cirka 90 minuter.
- Rör om med jämna mellanrum, avnjut med mjölk, socker och kanel eller bärsoppa.
Gröt kokad på vatten och grädde
Är du rädd för att bränna gröten i botten? Det är lätt hänt ifall man kokar gröten på mjölk och inte är på sin vakt då man samtidigt gör annat i köket. För att underlätta tillredningen kan du prova på att koka gröten på vatten, och när gröten väl har mognat häller du grädde i kastrullen och rör om. Resultatet blir det samma som när du kokar gröten på mjölk.