3 smartha tips för att lyckas med julgröten

3 smartha tips för att lyckas med julgröten

Trött på att stå och röra om i grötkastrullen? Eller på att gröten nästan alltid bränner fast i botten? Med följande tips lyckas du garanterat med julgröten i år!

Risgrynsgröten som nästan tillreder sig själv

Ifall det känns tidskrävande att stå och väva om i kastrullen för att gröten skall mogna, kan det vara värt att prova på följande tips.

  1. Mät upp grötingredienserna i en kastrull.
  2. Koka upp gröten.
  3. Ta ett tjockt träskärbräde och lägg grötkastrullen på det.
  4. Vira in grötkastrullen med tidningspapper och en filt.
  5. Låt gröten mogna tills den är färdig.

Gröten mognar utan att du behöver stå och vakta vid spisen!

Julgröt i ugnen

Följande speltgröt går också bra att tillreda i ugnen.

Du behöver följande ingredienser:

4 dl speltflingor
2 dl vatten
8 dl helmjölk
½ tsk salt
1 kanelstång

  1. Mät upp ingredienserna i ugnsfast skål som rymmer minst 2 liter
  2. Ställ gröten i ugnen i 200 grader i cirka 90 minuter.
  3. Rör om med jämna mellanrum, avnjut med mjölk, socker och kanel eller bärsoppa.

Gröt kokad på vatten och grädde

Är du rädd för att bränna gröten i botten? Det är lätt hänt ifall man kokar gröten på mjölk och inte är på sin vakt då man samtidigt gör annat i köket. För att underlätta tillredningen kan du prova på att koka gröten på vatten, och när gröten väl har mognat häller du grädde i kastrullen och rör om. Resultatet blir det samma som när du kokar gröten på mjölk.


Se alla artiklar