Juliga bakverk att laga i god tid

Juliga bakverk att laga i god tid

Att baka kan höra till något av det trevligaste kring julen, men ibland blir förväntningarna för höga. Här bjuder vi på recept för bakverk som håller bra, kan bakas en god tid i förväg eller frysas ner, för att göra julens bakande till ett nöje. Hembakade läckerheter är också en utmärkt gåva.

Prova att baka lussekatter med surdeg. Foto: Cata Portin/Marthaförbundet
Prova att baka lussekatter med surdeg. Foto: Cata Portin/Marthaförbundet

Lussekatter med surdeg

16 bullar

Ingredienser

75 g aktiv, bubblande surdeg (eller 1 tsk torrjäst)

2 ½ dl mjölk

1 pkt (1/2 g) saffran

100 g smör

2 dl socker

1 ägg

1 tsk salt

1 tsk kardemumma

ca 8 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

russin

gör du:

  1. Värm mjölken fingervarm och smält smöret.
  2. Rör ner alla ingredienser i en bunke och knåda degen bara tills alla ingredienser blandats väl.
  3. Lägg degen i en lätt oljad bunke, täck med duk och låt jäsa 3–4 timmar. Vik degen tre gånger under jäsningen: dra degen uppåt och sträck ut den, och vik den över resten av degen. Upprepa vikningen på alla sidor, lägg tillbaka degen och låt jäsa.
  4. Häll ut degen på en lätt mjölad yta. Dela degen i 16 bitar, rulla till cirka 20 centimeter långa stänger och forma till lussekatter i valfri form. Dekorera med russin.
  5. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa under en duk till dubbel storlek i 2–3 timmar.
  6. Pensla med ägg, och grädda 10–15 minuter i 200 grader.
Lingonlimpa är gott att äta färskt men håller sig fint i flera dagar. Foto: Karin Lindroos/Marthaförbundet.
Lingonlimpa är gott att äta färskt men håller sig fint i flera dagar. Foto: Karin Lindroos/Marthaförbundet.

Lingonlimpa

7 st små limpor

Ingredienser

5 dl mjölk

½ dl rybsolja

50 g jäst eller 1 påse torrjäst

1 msk salt

½ dl sirap

5 dl rågmjöl

9–10 dl vetemjöl

2 dl kallrörda lingon

Så gör du

  1. Värm upp vätskan till fingervärme. Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt den ljumma vätskan. Låt lösa upp.
  2. Tillsätt olja, salt och mjöl lite i taget. Tillsätt sirap och lingon till sist.
  3. Knåda degen ordentligt, den ska vara rätt stadig.
  4. Täck degen och låt jäsa till dubbel storlek i cirka 40 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i sju delar.
  6. Baka ut till stora bullar. Platta till var och en så att de är cirka 1 cm höga. Picka med gaffel. Låt dubbeljäsa i cirka 20 minuter.
  7. Pensla med sirapsvatten (2 msk sirap + 4 msk vatten).
  8. Grädda i 200 graders ugnsvärme 10 minuter.

Julig kryddkaka

Ingredienser

100 g smör

2 dl muscovadosocker

2 ägg

1 dl gräddfil eller surmjölk

1 dl rårörda lingon

3 dl vetemjöl eller speltsikt

1 msk kanel

1 tsk malda kryddnejlikor

1 tsk ingefära

1 tsk kardemumma

1 tsk bikarbonat (soda)

Så gör du

  1. Smörj och bröa en form.
  2. Rör rumsvarmt smör och socker poröst.
  3. Knäck i äggen, ett i taget, och rör om ordentligt.
  4. Rör i gräddfil och lingon och sedan mjölet blandat med kryddorna (häll i en skvätt mjölk om smeten känns för tjock).
  5. Häll smeten i formen och grädda i 175 graders ugn i 55 minuter.

Dekoration

  1. Rör florsocker och vatten till en krämig blandning.
  2. Häll över den avkylda kakan så att det rinner över på sidorna.
  3. Rulla frysta lingon i florsocker och lägg ovanpå kakan.
Se alla artiklar