Kolumn: Ord skapar vår verklighet
När Trump blev kritiserade för sina nedlåtande uttalanden om kvinnor försvarade han sig med att det är så män snackar med varandra i omklädningsrummen. Att det bara är ord, och inte handling. Men här har Trump fel. Ord och handling går inte att separera, de går hand i hand. De ord vi väljer att använda skapar vår verklighet.
En unken kvinnosyn är såklart inte unikt för USA. I Finland, tidigare i år, spreds berättelser på sociala medier under hashtaggen #lääppijä (sv. tafsaren). Tusentals kvinnor berättade om sina upplevelser av både verbala och fysiska trakasserier i det offentliga rummet.
Detsamma gäller på andra sidan Östersjön. I Sverige kallade moderaten Delmon Haffo socialförsäkringsminister Annika Strandhäll förra veckan för ”hora” i en inspelad videosnutt. Det finns otaliga exempel som visar att detta är vardag för många kvinnor. Vi blir ständigt påminda om att vi är horor, slampor och lite mindre värda än män. Den här hotfulla miljön begränsar rent konkret vårt rörelseutrymme.
Handen upp alla ni som valt att ta en omväg i stället för att gena genom den mörka parken, som efter festen valt taxi i stället för att ensam promenera hem längs med öde gator, som låtsats prata i telefon eller varit beredd på att ringa nödnumret, som tagit fram hemnyckeln och hållit den i handen som en form av vapen om det värsta skulle hända? Eller som bara känt sig illa till mods när de sexuella skämten i killgänget blivit allt grövre. Ett skämt är såklart inte en samma sak som våld, och alla män är givetvis inte våldsamma. De flesta är inte det. Problemet för oss kvinnor är att veta vilka som är farliga för oss och vilka som inte är det. När skojandet normaliseras och blir handling.
Att som kvinna vara rädd för våld är inte paranoia. Enligt EU:s byrå för grundläggande rättigheter, FRA, toppar Finland statistiken när det gäller våld mot kvinnor. Hela 47 procent av oss har utsatts för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld. Läs igen: Nästan hälften av alla kvinnor i Finland har utsatts för någon form av våld. Så när någon pratar förminskande om kvinnor eller skojar om sexuella trakasserier eller annat våld, vare sig han är presidentkandidat, kollega eller kompis, och sedan viftar bort det med förklaringen att det är sättet män pratar på, påminn honom om att rädslan för våld begränsar alla kvinnors frihet. Och även om du råkar vara en person som aldrig har känt av detta, var solidarisk och säg till när omklädningsrumjargongen drar i gång. Den som skrattar med eller är tyst är nämligen medskyldig.
Jeanette Öhman
Feminist, journalist & författare
Den 25.11.2016 uppmärksammas den internationella FN-dagen för avskaffande av våld mot kvinnor.