Kristina Creutz får årets matkulturpris 2024

Kristina Creutz får årets matkulturpris 2024

Marthaförbundet firar den finlandssvenska matkulturdagen den 9 oktober på Malmgård i Lovisa. Årets matkulturtema är kulturspannmål. Filosofie doktor Kristina Creutz, grevinna på Malmgård, tilldelas årets matkulturstipendium.

Kristina Creutz premieras för sitt ihärdiga arbete med att lyfta fram användningen av kulturspannmål och gamla lantvetesorter.

Genom sina folkbildande insatser, som inkluderar intervjuer och receptskrifter,
sprider Kristina Creutz kunskap och inspirerar andra att utforska de mångsidiga användningsområdena för dessa spannmål. I sin egen gårdsbutik på Malmgård demonstrerar Creutz på ett pedagogiskt och inspirerande sätt hur spannmålsprodukter kan användas på olika sätt, både i hemmet och inom restaurangbranschen.

Kristina Creutz har ett omfattande nätverk i hela Norden och fungerar som en centralgestalt i främjandet av kulturspannmål i regionen. Hon besitter och delar en djupgående kunskap som gör henne till en respekterad aktör inom området.

Hennes arbete har konstant framhävt mångfalden och diversiteten bland kulturspannmålen, särskilt i en tid då fokus ofta är mer likriktat. Kristinas engagemang sträcker sig genom hela kedjan, från åker till kvarn, vilket visar på hennes helhetssyn och omsorg för både miljön och konsumenten. Kristina är en sann ambassadör för matkulturen, vars arbete har haft och fortsätter att ha en betydande inverkan på vår matkultur.

Stipendiaten erhåller en summa om 1 000 euro. Stipendiet delades ut av förbundsordföranden Mia Hafrén.




Matkulturmagasinet Kulturspannmål - från fält till fat

I årets upplaga av matkulturmagasinet djupdyker Marthaförbundet i ämnet kulturspannmål. Att välja kulturspannmål i matlagning och bakning handlar om att uppleva nya smaker och att värna om en mångsidig matkultur.  I magasinet finns också ett reportage med Kristina Creutz.

Odlare och experter runt om i landet vittnar om att kulturspannmål som enkorn, emmer, spelt och gamla lantsorter är på uppåtgående, i Finland såväl som i Norden. Definitionen av vad exakt ett kulturspannmål är kan variera, men alla är överens om att kulturspannmålen står för framtiden.

Med hjälp av recepten i matkulturmagasinet kan du utforska kulturspannmålens egenskaper och aromer i allt från gröt och piroger, till pasta och grynsallad. I årets matkulturmagasin finns närmare 50 recept som visar hur du enkelt kan använda kulturspannmål i frukost, lunch och middag.

Beställ här

Se alla artiklar