Matkulturveckans program

Matkulturveckans program

I år uppmärksammar Marthaförbundet matkultur i en hel vecka med start den 3 oktober fram till den 10 oktober. I år står de finländska kulturspannmålen i fokus. Marthaförbundets hushållsrågivare Elisabeth Eriksson och Fanny Nykvist berättar om veckans höjdpunkter.

Senast spannmålen var på tapeten var 2012 när matkulturmagasinet "Inhemskt spannmål" gavs ut. I år kommer blickarna att riktas mot de inhemska kulturspannmålen.

– De nya kostrekommendationerna i kombination med att vi vet att finländarna behöver få i sig mera fibrer ansåg vi att tiden var mogen att sätta kulturspannmålen på agendan, berättar hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson.

– Dessutom firar Marthaförbundet 125 år i år, så vi passar på att lyfta den finlandssvenska matkulturen lite extra. Det blir en riktigt inspirerande kunskapsvecka!

Kulturspannmål - vad är det?

Med kulturspannmål avses ursprungliga sorter från det tidiga jordbruket som inte har genomgått förädling för att ge maximal skörd. Under matkulturveckan fokuserar Marthaförbundet på äldre vetesorter så som emmer, enkorn, speltvete och lantvete.

Finländarna ska lära sig mer om kulturspannmål

Under veckan arrangeras en rad aktiviteter för att sprida kunskap om kulturspannmål och deras betydelse för både hälsa, kultur och miljö.

– Generellt är kunskapen om våra kulturspannmål ganska låg. Därför blir det inte heller av att välja det i butikshyllan, eftersom många inte vet hur de ska använda dem, säger hushållsrådgivare Fanny Nykvist.

– Det är målsättningen med våra evenemang under veckan. Att visa hur enkelt det kan vara att använda dem i matlagning och bakning. Tänk hur lite det hörs om kulturspannmålen i diskussionen om daglig matlagning. Det ska vi ändra på nu!

Matkulturveckans program

  • Torsdag 3.10   Poddsläpp: Marthapodden om kulturspannmål
  • Lördag - söndag 5-6.10  Slow Food-festivalen, Fiskars: Elisabeth Eriksson föreläser om användningen av kulturspannmål.
  • Måndag 7.10  Matkulturfest i Karleby. Bekanta dig med kulturspannmål och marthamingel på Poro-Pirtti.
  • Måndag 7.10  Matdemo på Odet. Hushållsrådgivarna Sandra Mellberg och Elisabeth Eriksson lär dig använda bland annat emmer, enkorn och spelt!
  • Tisdag 8.10 Grötbaren i Marthaköket på Busholmen är öppen! Vi bjuder på kunskapsfrukost.
  • Onsdag 9.10 Finlandssvenska matkulturdagen firas med fest på Malmgård i Lovisa. Middag, mingel och matkulturstipendiet delas ut.

Mycket användbara i matlagning


Elisabeth Eriksson betonar att spannmål är så mycket mera än bara mjöl.

– Många förknippar spannmål med bakning och mjöl, men under veckan vill vi visa hur du också kan använda kulturspannmålen i matlagningen. Själv använder jag till exempel ofta emmergryn istället för ris och enkornspärlor istället för couscous i en matig sallad.

– Det här är kunskap som vi har tappat, men som vi absolut behöver fräscha upp. Kulturspannmålen är rika på fibrer och mineraler, de har mer smak och de är ekologiskt odlade. Det finns all orsak att utforska dem mera!

Nykvist är överraskad av hur många olika kulturspannmål det faktiskt finns.

– Fast jag är utbildad inom området, så har jag faktiskt blivit förvånad över hur många olika sorter som fortfarande odlas i Finland.

Årets matkulturmagasin lanseras under veckan

Under veckan vill Marthaförbundet också lyfta gårdarna och odlarna bakom våra viktiga kulturspannmål.

–  Det är ett digert kulturarv som faktiskt görs på många gårdar i Svenskfinland. Det här arbetet har vi lyft särskilt i vårt matkulturmagasin som vi delar ut under alla våra evenemang under veckan. 

Hushållsrådgivarna beskriver årets matkulturmagasin som en inspirerande kunskapskälla som ska uppmuntra att testa nytt.

– Vår förhoppning är att den här förlängda festveckan och magasinet ska skapa större medvetenhet om värdet av att använda inhemska, ekologiska och näringsrika produkter som vi lite har glömt bort, säger Eriksson.

–  Vi har fysiska evenemang i Fiskars, Karleby, Helsingfors och Lovisa, så passa på att komma ut och träffa oss! Vi har bland annat en matdemo med smakprov på Odet i Helsingfors där vi visar hur du kan använda spannmålen i din matlagning. 

Kom och träffa oss!

Matkulturveckan 3.10 - 10.10

Den finlandssvenska matkulturdagen instiftades på initiativ av Marthaförbundet och firas sedan 1992 årligen den 9 oktober. Avsikten med dagen är att uppmärksamma, bevara och utveckla de unika finlandssvenska mattraditionerna. I år firar vi vi matkulturdagen på Malmgård i Lovisa.

Se alla artiklar