Lök, vitlök och potatis från egen täppa
– Vi har inte råd att handla ekologiskt längre, berättar Louise Sjögren-Taylor i Chesham utanför London. Hennes familj försöker ändå vara miljövänlig så gott det går.
Kändiskockar som Jamie Oliver har sjungit ekologiska grönsakers lov i tv och eco chic och green living är sedan några år tillbaka trendiga uttryck i Storbritannien. Britterna har emellertid drabbas hårt av finanskrisen. Det syns också i försäljningsstatistiken för ekologisk mat.
– I dag är det mest lågpris och storpack som gäller. Förut försökte vi alltid köpa ekologiskt, men numera är det svårt att få pengarna att räcka till det. Ekologiskt kan vara upp till fyra gånger dyrare. De här äpplena är visserligen ekologiska, men dem köpte jag bara för att det var extrapris, berättar Louise Sjögren-Taylor och pekar på fruktskålen på matbordet.
Alternativa idéer
Louises pappa är svensk och hon bodde i Sverige som barn, så hon pratar flytande svenska. Hon bor med maken Iain och två barn utanför Amersham, några mil utanför London. Det är en typiskt brittisk charmig småstad med röda tegelradhus och villor i tudorstil med stora trädgårdar. Så har också flera avsnitt av den populära tv-serien Morden i Midsomer spelats in här. Familjen Sjögren-Taylor bor i ett anspråkslöst men trivsamt radhus i ett lugnt kvarter mittemellan Amersham och grannstaden Chesham.
– Huspriserna är skyhöga i vissa delar av trakten. Det här var det enda kvarteret vi hade råd att köpa hus i. Vi får flytta in till Amersham när vi vinner på lotto, skrattar Louise.
Samtidigt är det kanske är i hennes grannskap, där stadsjeeparna lyser med sin frånvaro, som man hittar människor med mer alternativa idéer. Familjen Sjögren-Taylor är troligen mer miljömedveten än genomsnittet. Louise använde till exempel tygblöjor i sex månader när Amber var liten.
Miljövänliga mjölkbud
Louise arbetade förut som administratör på Open University, men blev uppsagd när andra dottern Rona föddes för två och ett halvt år sedan. Numera är hon hemma med Rona och fyraåriga Amber. Maken Iain arbetar som stadsplanerare för ett privat bolag. Med bara en förvärvsarbetande i familjen gäller det att hålla i slantarna.
– Iain får genom jobbet köpa varor billigare från ett lagervaruhus, så vi försöker köpa det mesta därifrån. Annars handlar vi ungefär en gång per vecka på något av snabbköpen Tesco eller Sainsbury. Jag skulle gärna handla mer närodlat, men det är inte alltid jag hinner in till torget på onsdagar, och det blir ju också lite dyrare, konstaterar Louise.
Något som familjen däremot alltid köper, trots det högre priset, är ägg från frigående höns. Genom flera uppmärksammade reportage har britterna blivit medvetna om de usla förhållandena som burhönsen lever under.
En annan sak som familjen prioriterat är mjölkbudet.
– Förr hade alla mjölkbud och fick sina mjölkflaskor levererade vid ytterdörren varje morgon. Nu för tiden kommer mjölkbudet bara tre dagar per vecka och de flesta britter föredrar att köpa mjölk i snabbköpen, eftersom det blir billigare. Men hos oss går det åt väldigt mycket mjölk, eftersom vi alltid äter flingor och mjölk till frukost. Iain tröttnade på att åka till affären på kvällarna bara för att köpa mjölk.
Louise konstaterar att systemet med mjölkbud också är miljövänligt. Buden kör elbilar och tar alltid med sig tomma mjölkflaskor för återanvändning.
I flitig användning
Familjen försöker sopsortera och återvinna så mycket det går. Iain tar regelbundet vägen förbi återvinningsstationen med tidningar, flaskor, konserver och batterier när han åker till jobbet. De två svarta komposterna i trädgården bakom huset är också i flitig användning. Dem har familjen fått köpa billigt av kommunen.
– Eftersom jag är vegetarian blir det mycket grönsaks- och fruktskal som avfall. Förut bodde vi i High Wycombe och där kunde vi även slänga kött- och matrester. De hade ett system med en grön tunna som tömdes varannan vecka. Det skiljer sig ganska mycket mellan de olika kommunerna hur mycket man satsar på kompostering. Här blir vi tvungna att slänga matresterna i soptunnan, vilket är lite synd eftersom det ofta blir mycket över när man bor med småbarn som matkrånglar.
Louise och döttrarna visar stolt upp familjens lilla trädgårdsland. Det finns fortfarande någon potatisblast kvar att dra upp.
– Tyvärr är sniglar ett stort problem. Vi har visserligen inga mördarsniglar här, men de äter ändå upp det mesta. Vi försökte med pumpor, solrosor och squash, men de slukade allt. Så nu odlar vi bara lök, vitlök och potatis eftersom sniglarna hittills skonat dessa, säger Louise.
Hon skulle vilja odla mer, men det är svårt eftersom familjen tillbringar sex sommarveckor varje år i Sverige.
– Men det känns bra att kunna laga mat av ekologiskt odlade grönsaker. Jag har några vänner som prenumererar på ekologiska grönsakslådor som levereras hem en gång per vecka. Det skulle jag också gärna prova på, men för närvarande håller inte riktigt budgeten för det.
Cykling och ”hemester”
När jag besöker familjen har Louise och barnen precis återvänt till fots från ett besök på biblioteket inne i Amersham.
– Det tar en halvtimme, det vill säga en timme med en fyråring i släptåg. Ibland tar vi bussen, men tyvärr fördubblades nyligen biljettpriset.
Louise tycker att politikerna borde se till att lokaltrafiken är billigare för att uppmuntra folk att åka kommunalt i stället för att ta bilen. Hon skulle gärna cykla mer, men konstaterar att det inte är idealiskt.
– Det finns nästan inga cykelvägar här i Amersham, så man tvingas cykla på trottoarerna eller mitt på körbanan. Senast jag cyklade skrek en bilist ”Skaffa bil!” åt mig. Men det lustiga var att han själv satt fast i en bilkö då, berättar Louise skrattande.
Familjen har en bil som maken Iain dock behöver för att kunna ta sig till och från jobbet i grannstaden Watford.
– Ibland använder vi den på veckosluten när vi åker på utflykter eller hälsar på släktingar. Däremot försöker vi undvika att ta bil in till London. Det är stressigt att köra där och blir också väldigt dyrt på grund av trängsel- och parkeringsavgifterna.
Så när Louise har ärenden att uträtta inne i huvudstaden tar hon tunnelbanan som har sin slutstation i Amersham. Det tar drygt en timme in till centrum. Många Amersham- och Cheshambor pendlar till jobb inne i city.
– Förbindelserna är bra, däremot är det krångligt att ta tunnelbanan med två småbarn och en barnvagn. Det finns sällan hiss i tunnelbanan, så man måste alltid hitta någon som är villig att hjälpa en bära vagnen, berättar Louise.
Louises familj tillbringar somrarna i familjens stuga i svenska Lappland. Annars har i finanskrisens spår staycation (hemester) blivit ett begrepp i Storbritannien. Folk semestrar på hemmaplan för att spara pengar.
– Så krisen har också lett till att folk lite mot sin vilja blivit miljövänligare. Men jag har inte hört många säga att de ska semestra i England av miljöskäl. De säger i stället att de sparar för att kunna åka utomlands igen om några år, konstaterar Louise.
Text: Petra Ljung