Lucka 10: Ostpaj med tillbehör
Bland julens alla söta, härliga bakverk kan det smaka otroligt gott med en salt paj med olika tillbehör.
En ostpaj går snabbt att svänga ihop!. Man kan variera de olika tillbehören enligt smak och tycke.
Ingredienser
Pajskalet
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk iskallt vatten
1. Skär smöret i små bitar och nyp ihop det med vetemjölet för hand eller i en matberedare.
2. Tillsätt det iskalla vattnet och blanda snabbt ihop till en pajdeg.
3. Tryck ut pajdegen i en pajform och nagga med en gaffel. Låt pajskalet vila en stund i kylen medan ugnen värms till 225 grader.
4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter när ugnen blivit varm.
Fyllningen
2 dl crème fraîche
3 ägg
50 g riven mild ost
150 g riven västerbottensost eller annan smakrik ost
0,5 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
Exempelvis några matskedar smetana, valfri rom, syltad rödlök och dill ovanpå
1, Blanda samman ingredienserna till fyllningen: crème fraiche, ägg, riven ost, salt och svartpeppar.
2. När pajskalet har förgräddats, ta ut formen och sänk ugnens temperatur till 175 grader.
3. Fyll upp skalet med fyllningen och sätt pajen in i ugnen igen i ca 18 min tills fyllningen har stelnat till och blivit gyllene.
4. Kyl ner pajen helt. Toppa med smetana, rom, dill och syltad rödlök eller andra råvaror som du gillar!