Lucka 10: Potatis- och purjosoppa med smetana, riven ost och brödkrutonger
Så härligt med en värmande soppa i decemberkölden. Denna soppa är enkel att tillreda men väldigt god och passar in också som lunch under mellandagarna om man behöver ta en paus från julmaten en stund.
Ingredienser (för ca 4 portioner):
1kg potatis
2 små purjolökar
25g smör
ca 2 liter vatten
2 grönskasbuljongtärningar
3 lagerblad
basilika (kan uteslutas)
Krutonger:
200g bröd
2 klyftor vitlök
25g smör
1,5 msk olivolja
örtsalt
Topping:
120g smetana
100g riven ost
1. Skala och skiva purjolöken. Häll löken i en kastrull med smöret och låt löken mjukna och fräsa på medelhög värme tills den fått lite färg.
2. Tvätta och skiva potatisen under tiden löken fräser. Lägg potatisen i kastrullen med löken och häll över vatten så att potatisen täcks.
3. Tillsätt grönsaksbuljongtärningarna och lagerbladen och låt koka i ca 15 minuter eller tills potatisen är mjuk.
4. Plocka ut lagerbladen och strö över basilika enligt smak.
5. Medan soppan kokar kan man tillreda brödkrutongerna. Börja med att skära brödet i tärningar och hacka vitlöken.
6. Värm upp en panna med smör och olja. Häll i brödet och vitlöken när smöret har smultit. Strö över örtsalt.
7. Stek tills brödtärningarna får en fin krispig yta.
8. Avnjut soppan med en klick smetana, riven ost och brödkrutongerna.
Denna soppa skiljer sig från andra potatis-purjosoppor, för denna körs inte slät utan äts som sådan.
Receptet på denna soppa har Ungmarthas lägerledare Johanna Hokkinen skickat in.