Lucka 11: Ungmarthas julkalender

Lucka 11: Ungmarthas julkalender

Smördegspastejer med julens smaker Att baka egna pastejer av smördeg är både enkelt och roligt, och möjligheterna för fyllningar är nästan oändliga. I dagens lucka tipsar vi om en variant fylld med salladsost – perfekt som en lättare rätt, till glöggminglet eller på julbordet.

Ingredienser
Smördeg
Valfri fyllning: ost, skinka, soltorkad tomat, spenat, hummus... (vi använde salladsost med vitlök som fyllning)
Ägg

Gör så här:

  1. Ta fram den frysta smördegen i god tid så den hinner tina i rumstemperatur. Om du använder flera smördegsplattor, separera dem från varann och låt dem tina utspridda på exempelvis ett bakplåtspapper.
  2. Lägg ugnen på 225 grader.
  3. När plattorna har tinat, kavla dem till ungefär halva av den ursprungliga tjockleken.
  4. Skär ut kvadrater av degen.
  5. Sätt fyllning (1–2 tsk) på halva smördegskvadraten och vik ihop till en triangel. Fäst triangelns kanter ordentligt, kläm med en gaffel så hålls de bättre. Pensla pastejerna med uppvispat ägg för en fin gyllenbrun yta efter gräddning.
  6. Grädda smördegspastejerna i ugnen i ca 12–14 minuter.
Se alla artiklar