Lucka 12: Varm äppel- och svartvinbärsmust
Här kommer en god variant till den traditionella glöggen. Smakar gott med pepparkakor eller ur en termos ute i pulkabacken.
Ingredienser (ca 4 portioner):
4 dl svartvinbärssaft (drickfärdig eller utspädd, men stark)
4 dl äppelmust
1/2 vaniljstång
2 kanelstänger
1 lime
1/2 dl torkade svarta vinbär
Gör så här:
1. Häll upp saften och musten i en kastrull
2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Lägg i kärnorna och stången i musten tillsammans med kanelstängerna och vinbären.
3. Tvätta limefrukten och skala tunna skivor av det gröna skalet. Lägg skalbitarna i kastrullen med de övriga ingredienserna.
4. Värm upp musten och låt den stå och dra i minst en timme
5. Plocka eller sila bort vanilj- och kanelstängerna samt limeskalen och värm upp drycken på nytt.
Receptet har Ungmarthas lägerledare Mandi Palin skickat in.