Lucka 12: Varm äppel- och svartvinbärsmust
![Lucka 12: Varm äppel- och svartvinbärsmust](/uploads/_1200x1200_crop_center-center_82_line/julkalender-12.png 1200w, /uploads/_992x992_crop_center-center_82_line/julkalender-12.png 992w, /uploads/_1984x1984_crop_center-center_61_line/julkalender-12.png 1984w, /uploads/_768x768_crop_center-center_60_line/julkalender-12.png 768w, /uploads/_1536x1536_crop_center-center_45_line/julkalender-12.png 1536w, /uploads/_576x576_crop_center-center_60_line/julkalender-12.png 576w, /uploads/_1152x1152_crop_center-center_45_line/julkalender-12.png 1152w)
Här kommer en god variant till den traditionella glöggen. Smakar gott med pepparkakor eller ur en termos ute i pulkabacken.
Ingredienser (ca 4 portioner):
4 dl svartvinbärssaft (drickfärdig eller utspädd, men stark)
4 dl äppelmust
1/2 vaniljstång
2 kanelstänger
1 lime
1/2 dl torkade svarta vinbär
Gör så här:
1. Häll upp saften och musten i en kastrull
2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Lägg i kärnorna och stången i musten tillsammans med kanelstängerna och vinbären.
3. Tvätta limefrukten och skala tunna skivor av det gröna skalet. Lägg skalbitarna i kastrullen med de övriga ingredienserna.
4. Värm upp musten och låt den stå och dra i minst en timme
5. Plocka eller sila bort vanilj- och kanelstängerna samt limeskalen och värm upp drycken på nytt.
Receptet har Ungmarthas lägerledare Mandi Palin skickat in.