Lucka 13: Maränger
Maränger är relativt enkla att göra och kan användas för att skapa vackra och festliga dekorationer. Pröva!
I många kulturer finns det traditioner att baka och äta specifika sötsaker under julen. Maränger kan vara en del av dessa traditioner, särskilt i länder där det är vanligt att baka och dekorera olika sorters kakor och sötsaker inför julen.
Många tycker om att baka och dekorera under julen, och maränger ger en möjlighet att skapa söta och dekorativa inslag på julbordet. Maränger är lätta och luftiga, vilket kan kontrastera bra med de tyngre och rikare rätterna som ofta serveras under julen. Dessutom kan de färgas och formges för att passa in i julens färgtema.
Se till att skålen du vispar i är helt ren och torr innan du sätter igång, annars stelnar inte smeten.
2 rumsvarma äggvitor
1 dl socker
1 krm ättika
(smält choklad till dekorering)
1. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Vispa vitorna till ett skum.
3. Tillsätt socker och ättika och fortsätt vispa till ett hårt skum.
4. Spritsa eller klicka ut maränger på ett bakplåtspapper på en plåt.
5. Grädda marängerna i ugnens nedre del i ca 45 minuter. Större maränger kan kräva lite mer tid. Stäng sedan av ugnen men låt marängerna ligga kvar minst en timme i ugnen.
Om du vill kan du dekorera marängerna med lite smält choklad efteråt. Innan gräddningen kan man också färga marängsmeten om man vill.