Lucka 13: Ungmarthas julkalender
Lyft julens dessertbord med en luftig marängtårta och inhemska bär! Tårtan går att variera i oändlighet och passar perfekt som en festlig avslutning på julmåltiden.
För att göra denna marängtårta behöver du endast maräng, grädde, sylt och bär.
För att göra marängbotten behöver du:
2 äggvitor (bör vara i rumstemperatur, inte kalla)
1,5-2 dl socker
Börja med att sätta ugnen på 125 grader. Blanda äggvitor och en tredjedel av sockret i en bunke. Börja vispa blandningen på medelhastighet tills den börjar vitna. Blanda ner resten av sockret, öka vispningen och fortsätt vispa till en fast och smidig marängsmet.
Bred ut marängsmeten i fyra olika stora runda plattor. Om du vill kan du rita cirklar på bakplåtspappret med hjälp av exempelvis tallrikar eller skålar i olika storlekar. Grädda marängcirklarna mitt i ugnen i cirka 45-60 minuter, tills marängerna blivit hårda på ytan.
Passa på att vispa grädden medan marängerna svalnar.
Börja sedan att skapa tårtan genom att lägga ett marängbotten med grädde på. Lägg sedan på ett till marängbotten och bred på sylt (vi använde hemmagjord hallon- och blåbärssylt). Fortsätt med varannat lager grädde, varannat lager sylt tills tårtan är färdig. Toppa med florsocker och bär.