Lucka 14: Mumsiga mockarutor med lingon
Mockarutor är ofta mättande, söta och fyllda med chokladsmak, medan lingon ger en syrlig och frisk kontrast till helheten.
Lingon är en vanlig ingrediens i många nordiska kök och traditionella julrätter. Lingon ger också en vacker röd färg, vilket gör rätten mer visuellt tilltalande och passande för julens färgtema. Vi har även tillsatt juliga kryddor i glasyren!
Kakbotten:
5 rumsvarma ägg
3 dl socker
7 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 ½ dl kakaopulver
300 g smör
2 dl mjölk
1 dl kaffe
Glasyr:
150 g smör
1 dl vispgrädde
2 msk kakaopulver
1 msk kanel
1 tsk kardemumma
4 dl florsocker
Garnering:
2 dl frysta lingon
citronmeliss
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
3. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
4. Smält smöret i en kastrull på spisen. Samma kastrull kan användas till glasyren senare.
5. Blanda alla ingredienser, vispa inte i onödan.
6. Bred ut smeten i en bakplåtspapperbeklädd långpanna.
7. Grädda kakan i ca 20 minuter.
8. Gör glasyren: blanda alla ingredienser i en kastrull, tillsätt florsockret genom en sil för att undvika klumpar.
9. Värm kastrullen på medelvärme och rör om tills smöret smält.
10. Låt sedan glasyren svalna en aning. Gör under tiden små hål med en tandpetare i hela kakan så glasyren fördelar sig också in i själva mockarutan.
11. Häll glasyren på kakan försiktigt, börja från mitten och bred ut med en slickepott.Häll över frysta lingon och garnera med citronmeliss.
12. Täck kakan med bivaxduk eller folie och låt stelna en aning i kylskåp innan du skär ut passliga portionsbitar för servering.