Lucka 16: Jullimpa
En härlig limpa att bjuda på - eller äta själv! Festligt med frön och russin och sötman från sirapen. Mums!
Ingredienser (ger en limpa):
4,5 dl surmjölk
1 dl mörk sirap
1,5 dl havregryn
2,5 dl rågmjöl
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 dl solrosfrön eller linfrön
1 dl russin eller hackade torkade fikon
1 tsk salt
½ tsk malen ingefära
½ tsk kanel
½ tsk malen kryddnejlika
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hacka de torkade fikonen i små bitar (om du väljer att ha med dem).
3. Blanda alla ingredienser men spara lite frön för garnering. Smeten ska bli ganska kladdig.
4. Smörj en limpform.
5. Häll smeten i formen och strö över lite frön.
6. Grädda i ca. 45 minuter
Receptet har Ungmarthas lägerledare Emma Snellman skickat in.
Tips! Om man vill ersätta russinen eller fikonen med ett inhemskt alternativ kan man använda sig av exepelvis torkade lingon eller små bitar av torkat äpple.