Lucka 16: Ungmarthas julkalender

Lucka 16: Ungmarthas julkalender

Ge de traditionella julstjärnorna en ny smak med fyllning av äppelmos! Dessa smördegsklassiker är enkla att göra och sprider både doft och stämning i köket.

Traditionella julstjärnor med egen äppelmos

Ta fram den frysta smördegen i god tid så den hinner tina i rumstemperatur. Om du använder flera smördegsplattor, separera dem från varann och låt dem tina utspridda på exempelvis ett bakplåtspapper.

Lägg ugnen på 225 grader. När plattorna tinat, kavla dem till ungefär halva av den ursprungliga tjockleken. Dela i fyrkanter. 

Skär i spetsarna på fyrkanterna in mot mitten, spara lite utrymme där sylten ska ligga. Lägg en klick sylt i mitten (ungefär 2 tsk) och vik in varannan sida där du skurit upp, så att formen börjar likna en stjärna.

Lägg julstjärnorna på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i ugnen på 12-14 minuter tills de fått lite färg. Låt svalna och toppa med florsocker.

Så här gör du äppelmos:
1 kg äpplen
1 dl vatten
3/4 dl råsocker
Skal och saft från en citron

Skär äpplena runt kärnhuset i mindre bitar. Skala för ett slätt mos. Mät upp vatten, citronsaft och rivet citronskal i en stor kastrull. Lägg i äppelbitarna och koka upp, koka på svag värme tills äpplena blivit mjuka och blivit mos. Om man vill kan man mixa moset till en slät konsistens. Om du smaksätter med socker häll i litet i taget och rör om en stund. Häll upp i glasburkar. Frys ner eller ät inom en vecka.

Se alla artiklar