Lucka 17: Fluffig omelett
Omelett är billig och mättande mat som är lätt att variera. Med några enkla knep kan kan man få omeletten fluffig och god.
Det är också gott att variera julmaten med omeletter till frukost, lunch eller kvällsmål. Till en omelett behöver du:
2 ägg
1 msk mjölk
½ krm salt
några snurr med svartpepparkvarnen
½ msk smör
gräslök och grynost enligt eget val
1. Vispa ägg, mjölk, salt och peppar i en skål tills de är fluffiga och äggvitorna och -gulorna är ordentligt uppvispade. (Om man vill få omeletten ännu fluffigare kan man först vispa äggvitorna separat till ett hårt skum och sedan hälla i de övriga ingredienserna).
2. Smält smöret i en panna och se till att det finns smör på hela botten av stekpannan.
3. Häll i äggblandningen så hela botten täcks.
4. Stek omeletten i mellanvarm panna och välj om du vill låta omeletten stelna med en slät yta eller om du drar omelettsmeten med en stekspade från kanterna in mot mitten med jämna mellanrum tills omeletten stelnat.
5. Lägg grynost på den ena halvan av omeletten och vik över den andra halvan. Flytta sedan över omeletten på en tallrik och klipp över gräslök. Servera genast.