Lucka 18: Kolabrownies med saltstänk
Brownies - så sött! De flesta brukar väl gilla brownies - här kommer dock ett annorlunda recept som bryter allt det söta med lite salt. En liten bit brownie per man räcker mer än väl, så halvera receptet om det känns som om det blir för mycket av det goda annars!
Ingredienser för ca 40 stycken:
Botten:
125 g salta pinnar
75 g smält smör
2 tsk strösocker
Brownie-lagret:
400 g mörk choklad
175 g smör
5 ägg
4 1/2 dl farinsocker
1 krm vaniljpulver
1 tsk salt
1 1/2 dl vetemjöl
Kolatäcke:
50 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
3/4 dl ljus sirap
2 tsk flingsalt
Till garnering:
flingsalt
salta kringlor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Börja med bottnet. Mixa salta pinnar, smör och socker i en matberedare eller för hand till en smulig massa.
3. Klä en ca. 25 x 30 cm ugnssäker form med bakplåtspapper. Tryck ut den smuliga massan i ugnsformen och grädda i mitten av ugnen i 6 minuter. Ta sedan ut formen och låt svalna.
4. Brownie: Bryt chokladen i bitar. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna. Akta att du inte bränner dig! Använd ett durkslag mellan skålen och det kokande vattnet så är det lättare att lyfta skålen från vattenbadet.
5. Vispa ägg, farinsocker, vaniljpulver och salt med en elvisp. Tillsätt det smälta smöret och chokladen under försiktig omrörning. Sikta sedan ner mjölet i omgångar och rör om till en jämn smet.
6. Häll nu browniesmeten över det svalnade bottnet. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter, den skall vara lite kladdig inuti. Ta ut och låt svalna.
7. Kolatäcke: Mät upp smör, socker, grädde och sirap i en kastrull. Koka upp och låt koka på medelvärme. Rör om då och då.
8. Ta bort kastrullen från plattan och häll kolan försiktigt över brownien och bred ut ett jämnt lager. Toppa med flingsalt och salta kringlor. Ställ in i kylen och låt svalna.
9. Ta ut brownieformen ur kylen innan servering och skär upp passliga portionsbitar.
Detta recept har Ungmarthas lägerledare Mandi Palin skickat in.
Tips! Sätt ett baklpåtspapper underst i ugnsformen så är det lättare att få loss snygga portionsbitar.