Lucka 19: Maltlimpa
Vissa typer av bröd eller bakverk, inklusive maltlimpa, är en del av den lokala eller kulturella jultraditionen. Man följer ofta gamla recept och bakar traditionella godsaker under julperioden.
Maltlimpan passar utmärkt till julbordet och är enkel att tillreda. Av detta recept får man 3-4 stora avlånga limpor.
1 l äppeljuice eller annan vätska
2 bitar jäst
1-2 msk salt
2-3 dl sirap
3 dl grov malt
3 dl vetekli
3 dl grovt rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl
1. Värm äppeljuicen till ca 37°. Blanda i jästen och rör så att den löser sig.
2. Blanda ner salt och sirap. Efter det rågmjöl, havrekli och malt. Sist vetemjölet litet i taget.
3. Täck bunken och låt jäsa på dragfri plats i ca 40 minuter.
4. Fördela smeten i 3-4 smorda brödformar. Grädda i ugnen på 175° i totalt en timme.
5. När limporna verkar klara efter en timme kan man stjälpa upp dem på ugnsgallret och grädda dem ytterligare i 10-15 minuter.