Lucka 21: Havtornsefterrätt
I går innehöll lucka 20 en söt pepparkaksmousse som kan serveras till efterrätt. Här kommer recept på en syrligare efterrätt som även den passar bra in vid julbordet.
Ingredienser (för 6-8 portioner):
5 dl grädde
2 dl socker
1–1 ½ dl koncentrerad havtornssaft
2 gelatinblad
Havtornsbär till garnering
Citronmeliss till garnering
Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten och låt stå i 5 minuter.
2. Häll grädden, sockret och havtornssaften i en kastrull.
3. Rör om i kastrullen hela tiden. Låt blandningen koka upp.
4. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i blandningen. Rör om ordentligt så att det inte blir klumpar.
5. Häll blandningen i 6–8 värmetåliga efterrättsglas eller -skålar.
6. Låt efterrätten stå i kylskåp några timmar tills den stelnar.
7. Garnera efterrätten med havtornsbär och citronmeliss.
Receptet skickades in av Ungmarthas lägerledare Emma Snellman.