Lucka 21: Mousse med pepparkakor och vitchoklad
En dessert med smak av jul! En liten efterrättsportion räcker, denna våningsdessert är verkligen söt!
Till moussen behövs
3 äggvitor
1 dl socker
200 g vit choklad
1 tsk pepparkakskrydda
1/4 tsk kryddnejlika (mald)
1 tsk mald ingefära
2,5 dl vispgrädde
150 g kex (valfria kex, vi använde pepparkakor)
1. Separera äggvitorna från äggulorna. Lägg äggvitorna i en skål som tål värme.
2. Häll sockret i äggvitorna. Koka upp ett vattenbad på en kastrull på spisen och lägg skålen med äggvitor och socker ovanpå. Vispa äggvitorna och sockret till ett hårt skum/maräng. Akta så du inte bränner dig!
3. Lyft bort skålen från vattenbadet. Bryt den vita chokladen i ett annat värmetåligt kärl och låt smälta över vattenbad.
4. Tillsätt kryddorna i den smälta chokladen.
5. Blanda chokladen med marängsmeten genom att försiktigt röra om.
6. Vispa vispgrädden till skum och blanda sedan ned i maräng-chokladsmeten.
7. Varva kexsmulor med mousse i ett litet glas. Garnera med pepparkakor och/eller bär och låt stå minst två timmar i kylskåp innan servering.