Lucka 22: Kålrotslåda
![Lucka 22: Kålrotslåda](/uploads/_1200x1200_crop_center-center_82_line/julkalender-22.png 1200w, /uploads/_992x992_crop_center-center_82_line/julkalender-22.png 992w, /uploads/_1984x1984_crop_center-center_61_line/julkalender-22.png 1984w, /uploads/_768x768_crop_center-center_60_line/julkalender-22.png 768w, /uploads/_1536x1536_crop_center-center_45_line/julkalender-22.png 1536w, /uploads/_576x576_crop_center-center_60_line/julkalender-22.png 576w, /uploads/_1152x1152_crop_center-center_45_line/julkalender-22.png 1152w)
Ett recept på en riktig julbordsklassiker kommer här. Mums!
Ingredienser för två ugnsformar (ca. 20cm x 30cm) kålrotslåda:
ca 1,2 kg kålrot
ca. 5 dl vatten
1 tsk salt
2 dl matlagningsgrädde
1 dl skorpsmulor
1–2 ägg
1 dl mörk sirap
1 tsk salt
en nypa malen muskotnöt (ger stark smak, kan också skippas)
¼ tsk ingefära
¼ tsk vitpeppar
2 msk (för smörjning av formarna)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 160 grader.
2. Skala och skär kålrötterna i mindre bitar.
3. Koka kålrötterna i saltat vatten tills de är mjuka.
4. Mosa kålrötterna till en mos med potatisstöt eller stavmixer.
5. Tillsätt matlagningsgrädde, ägg, sirap, kryddor och största delen av skorpsmulorna.
6. Smörj ugnsformarna ordentligt.
7. Häll smeten i ugnsformarna.
8. Strö över resten av skorpsmulorna.
9. Grädda i ca 2 timmar.
Receptet har Ungmarthas lägerledare Emma Snellman skickat in.