Lucka 23: Vinbärskola

Lucka 23: Vinbärskola

Kolan får en kraftig bärsmak och passar bra att ge bort som gåva. Svarta vinbär kan bytas ut till andra vinbär, lingon eller blåbär.

Att göra bärkola är enkelt, men den kräver lite tid för att stelna. Kolan får en härlig mörklila färg av vinbären, men använder man exempelvis hallon blir kolan mörkrosa, vackert det också!

Vinbärskola, ca 40 bitar

2 dl svarta vinbär
1,5 dl vispgrädde
2,5 dl socker
1 msk sirap

Du behöver

Stavmixer, mått, tjockbottnad kastrull, träslev, dricksglas, ugnsform, bakplåtspapper, kniv och skärbräde

  1. Mixa bären med en stavmixer.
  2. Blanda bärmos, grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
  3. Koka upp blandningen under omrörning. Var försiktig eftersom kolasmeten blir riktigt het.
  4. Koka kolan på medelhög värme så att den bubblar ordentligt men inte kokar över. Rör om ibland.
  5. När kolan blir tjockare är det dags att göra kulprovet (instruktioner nedan) tills kolasmeten har rätt konsistens. På slutet när kolan blir tjockare är det bra att sänka värmen och röra om lite oftare så att den inte bränner i botten.
  6. Häll kolan i en form, t.ex. ugnsform, med bakplåtspapper. Låt kolan svalna helt i rumstemperatur, gärna över natten.
  7. Skär kolan i bitar och linda in i bakplåts- eller smörpapper.

KULPROVET

Fyll ett glas med kallt vatten. Droppa ner kolasmet i glaset. Om du lätt kan forma en kula av smeten är den klar. Annars prövar du igen efter en stund.

Om du har en stektermometer kan den användas för att se när smeten är klar. Vid 123–124 grader är kolasmeten klar.

Se alla artiklar