Lucka 4: Julkladdkaka med lingongrädde
En riktigt god, enkel kladdkaka med julsmak passar perfekt ihop med lingon och vispgrädde.
Ingredienser till kladdkakan:
2 ägg
3 dl strösocker
1, 5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
100 g smör
1 msk pepparkakskrydda (kan köpas färdig eller så gör du en egen kryddblandning, se lucka två för recept)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Ta fram en form med löstagbar kant. Sätt formen ovanpå ett bakplåtspapper och rita en cirkel längs formens kant. Klipp ut cirkeln och sätt det cirkelfomade bakplåtspappret i formens botten.
- Smält smöret på svag värme i en kastrull på spisen.
- Blanda ner resten av ingredienserna i smöret och rör om till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och ställ in i ugnen i 35 minuter.
- Ta ut kakan och låt den svalna före du tar den ur formen.
- Servera med lingongrädde: vispa 2 dl vispgrädde och rör ner ungefär en deciliter rårörda lingon i den vispade grädden.
Receptet har lägerledare Isabel Flemming skickat in.