Lucka 6: Tomtemors salta julstjärnor
Trevlig självständighetsdag! Ett festligt tilltugg till exempelvis glöggen finns här i julkalenderns sjätte lucka.
Ingredienser
ca. 12 stycken
Kvargsmördeg:
125 g smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
125 g naturell kvarg
1 ägg till pensling
Fyllning:
150 g crème fraiche
50 g sikrom (kan uteslutas)
ca. 100 g rödlök
1 citron
färsk dill
Gör så här:
1. Börja med att smälta smöret i en kastrull på spisen. Rör ihop smöret med vetemjöl och bakpulver i en skål.
2. Tillsätt den naturella kvargen och rör om tills degen är jämn.
3. Låt degen vila kallt i kylskåp i minst 30 minuter.
4. Medan du väntar på degen så börja med att förbereda fyllningen. Skär rödlöken i små bitar.
5. Skär citronen i tunna skivor. Om du vill kan du ännu skära skivorna i mindre bitar (t.ex. trianglar).
6. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Ta ut degen från kylskåpet. Kavla ut degen på ett mjölat underlag till en tunn platta. Skär ut 12 stycken kvadrater av degen med en degsporre. Snitta hörnen.
8. Vik in vartannat hörn mot mitten, så att du får en stjärna.
9. Pensla julstjärnorna med ägg och grädda i ugn ungefär 10 minuter.
10. Låt julstjärnorna svalna innan du sätter på fyllningen.
11. Klicka 1 msk crème fraiche i mitten av varje julstjärna. Sätt 1 tsk sikrom på crème fraichen.
12. Dekorera med citronskivorna och den hackade rödlöken. Klipp lite färsk dill över alla julstjärnor.
Receptet har Ungmarthas lägerledare Alexandra Sjöholm skickat in.