Lucka 8: Syltad rödlök
Syltad rödlök passar till det mesta! Perfekt till fisken på julbordet eller mellan hamburgaren på mellandagarna.
Fina burkar med syltad rödlök är också en fin present att ge bort. Sätt en fin rosett på burken tillsammans med en etikett så mottagaren vet vad hen får.
Du behöver en torr och ren glasburk, några rödlökar, socker, ättika och vatten samt en kastrull och mått
- Ta fram en kastrull och häll i 3 dl vatten, 2 dl socker och 1 dl ättika (det blir en så kallad 123-lag)
- Koka upp blandningen i kastrullen på spisen på låg värme tills sockret har smultit
- Skala och skiva rödlöken tunt. Se upp att du inte skär dig! Vi använde rivjärnet men behövde nog skiva en hel del också för hand
- Fyll en glasburk med skivad rödlök och häll över 123-lagen tills burken blir full eller löken blir täckt, sätt på locket
- Löken är klar att ätas efter ca ett dygn, men man kan nog smaka redan efter ett par timmar. I kylen håller den inlagda rödlöken i 123-lagen i några veckor