Lunchboxen sparar pengar, mat och tid

Lunchboxen sparar pengar, mat och tid

Planerar du din matvecka på söndag har du en lunchlåda för varje dag i veckan.

Konceptet lunchboxen är enkelt och billigt: Handla frukt, grönsaker, bär och lite ost eller nötter på söndag. Koka upp basingredienser som quinoa, pasta och ris, och ställ allt i kylskåpet i täckta glasförpackningar. Inför varje arbetsdag tar du en av "basburkarna" och fyller på med innehåll från de andra: Så har du lunch för åtminstone halva veckan!

För att slippa sladdriga ingredienser rekommenderar Marthas hushållsrådgivare glasburkar i stället för plast, då de håller maten fräsch längre. Burkarna ska vara täckta, antingen med lock eller en hygienisk bivaxduk

Testa till exempel följande enkla recept: 

Därför gillar vi lunchboxen

1. Billigare än restauranglunchen

  • En hemlagad lunchlåda kostar cirka 2 euro/ dag = cirka 40 euro per månad
  • Lunchsedellunch kostar cirka 9 euro/ dag = 180 euro per månad
  • Inbesparingen är därmed 140 euro i månaden, eller cirka 10* ggr 140 euro = 1 400 euro per år

*semestrar och helger beaktade t.o.m. i överkant

Om innehållet i lunchlådan annars skulle ha hamnat i komposten kan man tänka att kostnaden för den blir 0 euro och inbesparingen för den dagen större, det vill säga hela 9 euro.

2. Näringsrikare lunch

Hemlagad mat är sällan lika processad som mat på arbetsplatsrestauranger. Du vet vad maten i din lunchbox innehåller och kan påverka mängden av salt, socker och fett.

3. Du gör en miljögärning

Lunchboxen motiverar att spara middagsrester och vara kreativ med dem – ett utmärkt bot mot matsvinn i hemhushållen.

________________________________________________________________________________________

Just nu pågår Spillveckan/Hävikkiviikko. Kampanjen lyfter fram hur vi alla, såväl hemhushåll, som restauranger och butiker, kan minska matsvinnet.

Se alla artiklar