Lunchboxen sparar pengar, mat och tid
Planerar du din matvecka på söndag har du en lunchlåda för varje dag i veckan.
Konceptet lunchboxen är enkelt och billigt: Handla frukt, grönsaker, bär och lite ost eller nötter på söndag. Koka upp basingredienser som quinoa, pasta och ris, och ställ allt i kylskåpet i täckta glasförpackningar. Inför varje arbetsdag tar du en av "basburkarna" och fyller på med innehåll från de andra: Så har du lunch för åtminstone halva veckan!
För att slippa sladdriga ingredienser rekommenderar Marthas hushållsrådgivare glasburkar i stället för plast, då de håller maten fräsch längre. Burkarna ska vara täckta, antingen med lock eller en hygienisk bivaxduk.
Testa till exempel följande enkla recept:
Därför gillar vi lunchboxen
1. Billigare än restauranglunchen
- En hemlagad lunchlåda kostar cirka 2 euro/ dag = cirka 40 euro per månad
- Lunchsedellunch kostar cirka 9 euro/ dag = 180 euro per månad
- Inbesparingen är därmed 140 euro i månaden, eller cirka 10* ggr 140 euro = 1 400 euro per år
*semestrar och helger beaktade t.o.m. i överkant
Om innehållet i lunchlådan annars skulle ha hamnat i komposten kan man tänka att kostnaden för den blir 0 euro och inbesparingen för den dagen större, det vill säga hela 9 euro.
2. Näringsrikare lunch
Hemlagad mat är sällan lika processad som mat på arbetsplatsrestauranger. Du vet vad maten i din lunchbox innehåller och kan påverka mängden av salt, socker och fett.
3. Du gör en miljögärning
Lunchboxen motiverar att spara middagsrester och vara kreativ med dem – ett utmärkt bot mot matsvinn i hemhushållen.
________________________________________________________________________________________
Just nu pågår Spillveckan/Hävikkiviikko. Kampanjen lyfter fram hur vi alla, såväl hemhushåll, som restauranger och butiker, kan minska matsvinnet.