Martha möter martha: Lappfjärds Mf från Sydösterbotten

Martha möter martha: Lappfjärds Mf från Sydösterbotten

Vi fortsätter vår Martha möter Martha-serie där vi får lära känna våra unika marthaföreningar. I följetongen kommer vi att utforska olika marthaföreningar och ta en närmare titt på vad som händer ute i föreningarna. Varje presentation tar dig till en ny förening där medlemmarna berättar om sin verksamhet och avslöjar det bästa de har upplevt tillsammans. Vi fortsätter 2024 med att besöka Lappfjärds Marthaförening.

Lär känna Lappfjärds Marthaförening

Några snabba punkter:

  • Antal medlemmar: 42
  • Grundad: 1910
  • Ordförande: Eva Ingvesgård
  • Region: Sydösterbotten
  • Samlingsplats: Vår samlingslokal är vår egen Marthagård, byggd år 1953 och vackert belägen vid Lappfjärds å. Vi håller våra möten där, förutom under de kallaste vintermånaderna då vi träffas i olika lokaler och ibland hemma hos någon medlem.
  • Superkraft: Sammanhållning och en stark talkoanda. Vid våra träffar engagerar sig alla i servering, vid auktioner och basarer bakar och tillverkar vi produkter för försäljning. Att vårda vårt eget hus är vår motivation för olika aktiviteter.

Vi träffas…

När vi träffas brukar vi delta i mångsidiga aktiviteter och fokusera på gemenskap. Vid våra möten och träffar lyssnar vi på föreläsare med olika teman och njuter av matlagning och gemensamma måltider vid vackert dukade bord. Utflykter och cykelturer i bygden är också en del av vårt program.

Vi stöder en fadderfamilj i Lettland genom Hoppets Stjärna och samlar in jul- och morsdagspaket genom dem. Handarbets- och pysselkvällar är vanliga, liksom att arrangera julfester med sång och musik för DUV och att erbjuda kaffeserveringar på åldringshem. Våra stickprojekt inkluderar att skapa sockor för rådgivningsbyrån och dopsockor för både finska och svenska församlingar. Som en del av våra aktiviteter brukar även en längre sommarresa och teaterbesök ingå.

Det bästa vi gjort de senaste året

Det mest minnesvärda under året var den intressanta broderikursen vi arrangerade med hjälp av medel från Svenska kulturfonden via Marthaförbundet. Genom kursen lärde vi oss nya tekniker och fick insikter om återanvändning av material.

Vår årliga höjdpunkt är Lappfjärdsdagen i början av augusti. Vi tillreder klimp- och köttsoppa i ungdomslokalen och serverar den till cirka 700 personer. Över åren har vi haft förmånen att ha skickliga kockar inom våra egna led som har lett arbetet, och alla engagerar sig och gör en fantastisk insats den dagen. Marthornas soppa är populär och får mycket uppskattning från besökarna, vilket också blir en fin belöning för oss.

Varför är det roligt att vara med i er förening?

Det är roligt att vara med i vår förening för den gemenskap och glädje det ger. Här delar vi erfarenheter och kunskap om en hälsosam vardag, kryddat med festliga stunder. Trots att vi värnar om historien ser vi fram emot nya utmaningar. I äkta martha-anda har vi möjlighet att bidra till ett bättre samhälle och skapa framtidstro, särskilt värdefullt i en värld fylld av oro.

För mera information:

Om ni vill höra mer om vår förening får ni gärna kontakta ordförande Eva Ingvesgård via e-post på adressen eva.ingvesgard@gmail.com.

Vi önskar nya medlemmar välkomna i vår gemenskap och ser framemot att träffa marthavänner på jubileumsfesten i Vasa i sommar.

Har du missat våra tidigare inlägg?

Lär också känna:

Se alla artiklar