Marthabakelse till lillajul
8-10 st
125 g smör
1 dl havregryn
3 dl speltsikt
2 msk socker
2 msk iskallt vatten
Tjinuskifyllning:
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
100 g smör
Smält smöret till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl, socker och vatten. Tryck ut i små pajformar. Låt stå i kylen ungefär 30 minuter. Sät ugnen på 200 grader. Nagga och grädda pajskalen i cirka 25 minuter i nedre delan av ugnen. Ta ut från formarna och låt svalna.
Lägg grädde, sirap och socker i en kastrull och låt koka i 10-15 minuter. Testa om smeten är färdig genom att droppa lite i ett glas kallt vatten. Det ska inte flyta ut men fortfarande vara mjukt. Ta av kastrullen från plattan, rör ner smör i tärningar och låt tjinuskin svalna.
Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt kallna helt (kan förvaras i kylskåp till servering). Garnera bakelserna med lingon innan servering.