Marthahjärtat bultar för dem som har det svårt
"I tider av kris ställer vi upp för varandra, vi öppnar upp våra hem, vår börs och våra hjärtan. Marthahjärtat bultar för att kunna hjälpa nödställda och göra livet lättare för dem som har det svårt", skriver verksamhetsledare Annika Jansson i ledaren i tidskriften Martha nummer 2/2022.
Under andra världskriget agerade marthorna och bidrog med kunskap om bland annat odling, konservering och sände paket till fronten. Jag ser framför mig hur marthan Emma springer längs Helsingfors gator en kall vinterkväll. Hon slinter fram på den hala och snöiga trottoaren och aktar sig för glassplittret som ligger utspritt efter den senaste bombningen. Hon har bråttom för i kväll ska det packas paket till fronten. Hon har sin egen Martin där och därför känns det extra viktigt. Emma och Martin har förlovat sig precis innan kriget bröt ut och hon längtar efter att få hem sin brunögda, bredaxlade Martin oskadd.
Det doftar surrogatkaffe i trappuppgången och hon springer de sista trappstegen. Hemma har de inte råd med surrogatkaffe, så hon känner redan smaken av kaffet i munnen. När hon kommer in ser hon att de andra redan är på plats, Brita och Berit, Hulda och Alma. De är i full färd med att slå in gråa yllesockor, långkalsonger och runda knäckebröd i brunt papper. Med en stadig knut binder de sedan ihop paketen, som måste hålla hela den långa vägen fram till de modiga soldaterna vid fronten.
Precis som då ställer marthorna upp vid kriser i dag. Sätten är olika, men engagemanget detsamma. I tider av kris ställer vi upp för varandra, vi öppnar upp våra hem, vår börs och våra hjärtan. Marthahjärtat bultar för att kunna hjälpa nödställda och göra livet lättare för dem som har det svårt. Marthorna arrangerar välgörenhetspromenader och luncher för Ukraina, deltar i demonstrationer och sätter Ukrainas flagga på den egna Facebookprofilen.
Det vi sade efter andra världskriget, att det aldrig skulle få hända igen, det sker inför öppen ridå i dag. De ukrainska flyktingarna som redan är 11 miljoner till antalet har fått se sina drömmar om en framtid gå i kras. Det är grymt och vi har alla svårt att förstå hur ett land kan bete sig så mot ett annat. Det strider mot all rättsuppfattning och vår uppfattning om medmänsklighet.
Vi ska samtidigt våga hålla kvar våra egna drömmar, vår vardag och vara handlingskraftiga om situationen så kräver. Vi vet inte vad morgondagen för med sig, men det gäller att stärka den egna resiliensen. Marthaförbundet har ett beredskapsansvar och har därför en mycket viktig uppgift att dela kunskapen om vardagsberedskap så att alla ska kunna känna en bastrygghet även vid kristider.
Jag såg ett rörande videoklipp med en sjungande liten späd flicka i ett bombskydd i Kiev. Alla tystnade till flickans rörande sång. Hon borde få sjunga fritt, ute i Kievs parker, omgiven av blommor och fågelkvitter. Jag fantiserar om att Emma fick hem sin Martin oskadd från fronten och jag hoppas att den lilla flickan i bombskyddet ska få sjunga ute i Ukrainas parker i sommar.