Marthapodden: Kemikalier i hygien- och städprodukter

Marthapodden: Kemikalier i hygien- och städprodukter

Vilka skadliga kemikalier det kan finnas i sådana produkter som vi dagligen använder i hemmen, så som diskmedel, tvål, städmedel och tandkräm? Och vilken effekt kan dessa kemikalier ha på Östersjön?

Temat för det här poddavsnittet är kemikalier. Vi talar om vad man vet om kemikalierna, vilka av ämnena som rinner igenom reningsverken med avloppsvattnet och vilken effekt dessa kemikalier har på vattnet i Östersjön. Och så tipsar vi om hur man som vanlig konsument kan välja de miljövänligaste hygien- och städprodukterna. Det här avsnitt av Marthapodden har gjorts i samarbete med Ekofastan, som i år har temat Vårda vattnet.

I podden går vi igenom vilka kemikalier vi använder då vi tvättar oss själv och våra kläder, då vi diskar, rengör ugnen och skurar toaletten. Heidi Furu, som är t.f. kommunikatör på Marthaförbundet, diskuterar tillsammans med Cecilia Nyman som är sakkunnig i miljö- och kemikaliefrågor på Marthaförbundet och Esa Nikunen som är miljödirektör på Helsingfors stad. 

I hygien- och städprodukterna kan det finnas till exempel hormonstörande ämnen, allergiframkallande ämnen och mikroplaster. De här ämnena är varken bra för oss människor eller för miljön, och därför är det viktigt att se upp med vad exempelvis tvålen eller allrengöringsmedlet egentligen innehåller.  

Konkreta tips för att minska på kemikaliebelastningen från vanliga hushåll

  • Minska på mängden städ- och hygienprodukter som du har hemma. Tänk efter varje gång du är på väg att köpa hem en produkt om du behöver den just nu eller om du kanske redan har någonting där hemma som du kan använda. Man kanske inte behöver tio olika produkter. Till exempel tallsåpa eller talltvål är en produkt som kan användas för väldigt många olika ändamål.
  • Då du behöver en produkt: välj en miljömärkt produkt. Om produkten har Svanenmärket eller Astma- och allergiförbundets märkning innehåller den mindre skadliga ämnen, både för din hälsa och för miljön.
  • Börja läsa igenom innehållsförteckningen på produkterna så att du vet om de innehåller plaster eller hormonstörare. Cosmethics-appen är till stor hjälp eftersom den listar vad produkterna innehåller och varnar för farliga ämnen. Man kan även göra egna listor med kemikalier man vill undvika.
  • Tänk på att om listan på ingredienser är kortare är det också färre ämnen som läcker ut i miljön.
  • Dosera rätt. Också då du har köpt miljömärkt produkt ska du vara noga med att inte överdosera.

Kemikalier i hygien- och städprodukter

Vilka skadliga kemikalier det kan finnas i sådana produkter som vi dagligen använder i hemmen, så som diskmedel, tvål, städmedel och tandkräm? Och vilken effekt kan dessa kemikalier ha på Östersjön?Det här poddavsnittet görs i samarbete med Ekofastan som i år har temat Vårda vattnet. I podden går vi igenom vilka kemikalier vi använder då vi tvättar oss själv och våra kläder, då vi diskar, rengör ugnen och skurar toaletten. Heidi Furu, som är t.f. kommunikatör på Marthaförbundet, diskuterar tillsammans med Cecilia Nyman som är sakkunnig i miljö- och kemikaliefrågor på Marthaförbundet och Esa Nikunen som är miljödirektör på Helsingfors stad.
Se alla artiklar