Martharörelsen - en pionjär för kvinnors samhällsengagemang

Martharörelsen - en pionjär för kvinnors samhällsengagemang

Martharörelsen i Finland fick sin början våren 1899 när den grundades under namnet "Bildning i hemmen". Syftet var klart, att sprida folkbildning till kvinnor i hela Finland. Den här pionjärrörelse hade som mål att bevara det nationella arvet, försvara landets egenart och motverka likriktning och förryskning som var påtagliga hot under den tiden.

Rörelsens grundstenar byggde på kvinnans roll som en nyckelfigur i uppfostran av ansvarsfulla och kompetenta medborgare, vilket i förlängningen skulle påverka hela samhället positivt.

Upplysning och folkbildning för varje hem

Initiativet togs av den enastående Lucina Hagman. Hon var en föregångare som samlade kloka, passionerade och hjärtliga kvinnor runt sig. Det första steget för den nya kvinnoorganisationen var att skicka ut så kallade emissarier till landsorten för att sprida upplysning och folkbildning till varje hem. Ett nätverk växte fram i rekordfart och det strävande efter att täcka hela landet.

Marthaförbundet började som en kvinnoorganisation med målet att utbilda kvinnor för en aktiv roll i samhället, både när det gäller samhällsengagemang och politik. Kvinnor undervisade kvinnor och genom martharörelsen fördes kunskap vidare över kommungränser och generationer. Föga förvånande var det att tre marthor valdes in i den allra första riksdagen.

Marthaförbundets samhällsengagemang genom tiderna

Samhällsfrågor och samhällsengagemang har alltid varit en del av det opolitiska Marthaförbundets verksamhet. Trots att organisationen inte alltid har synts på debattsidorna har arbetet alltid varit aktivt ute på fältet med kvinnokraft och nätverksarbete.

Dagens Marthaförbund behåller fortfarande sin ursprungliga verksamhetsidé – att dela kunskap och erbjuda utbildning i frågor som berör allas vår vardag och en hållbar livsstil. Målet är att skapa en bättre värld, en vardag i taget, och målgruppen sträcker sig över hela befolkningen. Martharörelsen i Finland har stått stark genom tiderna och fortsätter att vara en kraft för positiv förändring och hållbar utveckling.

Marthaförbundet firar sitt 125-årsjubilem år 2024. Martharörelsens uppgift har alltid varit att sprida kunskap och bildning och samtidigt skapa en hållbar vardag med glad gemenskap, där vi tillsammans bygger, formar och förändrar vårt samhälle.

Alexandersbakelse
Den goda Alexandersbakelsen är en fyrkantig bakelse med mördegsbotten, syltfyllning och rosa glasyr.

Alexanderbakelse

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 1 litet ägg eller en äggula
  • 1 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl hallonsylt
  • 1 dl florsocker

Gör så här:

  1. Nyp ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och rör ihop till en jämn deg.
  2. Kavla massan mellan två bitar bakplåtspapper till en ca ½ cm tjock, rektangulär skiva.
  3. Flytta till en ugnsplåt, ta bort den övre skivan bakplåtspapper och grädda ca 20 minuter i mitten av ugnen på 175 grader, tills skivan fått en lätt brun färg. Låt svalna en aning, och skär skivan i halva med en vass brödkniv.
  4. Bred ut sylt över ena skivan, och lyft försiktigt den andra skivan över. Använd t.ex. ett par stekspadar till hjälp för att lyfta skivan.
  5. Blanda florsocker och vatten till en jämn glasyr. Lägg ¼ av glasyren åt sidan, och färga den rosa med t.ex. några droppar röd saft eller en klick hallonsylt. Lägg den rosa glasyren i en spritspåse.
  6. Sprid den vita glasyren jämt över hela bakelsen, använd en palettkniv eller kakspade doppat i hett vatten till hjälp vid behov. Spritsa sedan den rosa glasyren på i tunna ränder. Dra en cocktailpinne lätt över glasyren (vinkelrätt över ränderna) turvis uppåt och nedåt för att skapa marmormönstret.
  7. Låt bakelsen stå och dra minst en timme innan du skär upp den. Använd en vass sågtandad kniv, och torka av kniven mellan varje snitt.
Se alla artiklar