Marthas inspirationspaket: Skogen
Skogen är så mycket mer än träden, virket och svamp- och bärplockningen. Den är en outsinlig källa till upplevelser och livslånga minnen. Ute i skogen har vi ett helt skafferi fyllt med näringsrik och välgörande mat. Dessutom är det helt gratis! I det här inspirationsmaterialet har vi samlat goda råd att ha med sig på vägen mot skogen och i den. Här finns många fina tips på program och diskussionsteman för den som vill hålla ett marthamöte ute. Låt dig inspireras av recepten och ta en tugga av naturen!
Tillsammans ute
Gör gemensamma skogsutflykter, vandringar och ta del av naturupplevelser. Dra till skogs med familjen, vänner eller föreningen – en promenad i en gammal skog med höga träd är välgörande för själen.
Packa rätt för skogen
En kort tur till skogen kräver inget mer än lämpliga skor. Men på längre dagsutflykter lönar det sig att packa med vatten, något ätbart och första hjälpen-utrustning. Rör dig gärna med någon som känner till skogen.
- Vatten
- Mellanmål
- Telefon
- Kompass och karta
- Kniv
- Rejäla skor
- Tändsticksask, tändare
- Torra strumpor
- Första hjälpen-kit
Nylonstrumpor upp till knäna kan skydda mot fästingar. En tunn spänd mössa eller annan huvudbonad skyddar dig från krälande älgflugor i håret. Likaså en scarf runt halsen eller en polokrage.
Använd skogen som skafferi
Passa på att plocka med dig sådant som skogen har att erbjuda under din utflykt. Rena händer, plockredskap och kärl ger en trygg skörd. Använd en luftig korg när du plockar svamp och en svampkniv för att putsa svampen. Separera olika sorter i korgen. Förvara vilda växter enligt art i skilda papperspåsar direkt vid plockning. Plocka inte i plastpåsar, det gör att skörden svettas och bakterier som kan förstöra skörden börjar frodas.
PLOCKREGLER OCH HANTERING
Gör upp en plan för skörden
Plocka inte mera än vad du orkar ta hand om. Planera in vad du ska göra med slutprodukten – frysa in, torka eller tillaga direkt. Se över förvaringskärl och -plats, finns det utrymme i skafferi och frys?
Här ska du inte plocka
Plocka inte bär, svamp eller vilda växter vid trafikerade vägar, industrier eller annan förorenad mark eller invid privat bostad eller trädgård. Plocka inte vilda växter vid kohagen eller bakom utedasset (höga nitrithalter, detta gäller främst nässlan).
Hantering
Svamp, bär och vilda växter är lätt förskämda råvaror som ska hanteras omedelbart, enligt art. Skölj, rensa eller putsa skörden, och konservera enligt önskad metod.
Allemansrätten
Allemansrätten ger oss finländare en jämlik möjlighet att njuta av friluftsliv och rekreation i skog och mark, även om vi inte är skogsägare. Rätten kräver samtidigt att vi visar respekt för skogen och inte åsamkar den skada eller andra olägenheter för skogsägaren. Observera att andra regler kan gälla i nationalparker.
Du får:
- röra dig till fots, på skidor eller cykla.
- färdas på vattendrag och på is.
- plocka vilda bär, svampar och blommor.
- meta och pilka.
- tillfälligt vistas och övernatta på sådana ställen där det är tillåtet att röra sig.
Det är inte tillåtet att:
- fälla eller skada träd.
- plocka mossor, lav, jordmaterial eller träd.
- fiska eller jaga utan behövligt tillstånd.
- göra upp eld på annans mark.
- störa eller orsaka skada eller olägenhet för andra människor eller för naturen.
- störa vilda djur eller häckande fåglar.
- skräpa ner.
- låta en hund röra sig utan koppel i tätort, på motionsslinga eller på annans mark.
- köra med motorfordon i terrängen utan tillstånd av markägaren.
VINTER
Skogen reglerar värme – vintertid känns det varmt och omhuldande i skogen, medan den sommartid erbjuder svalka. Att sippa på en varm kopp kaffe i en stilla vinterskog klädd i nysnö är en stor upplevelse i det lilla. Nu sover många av skogens djur och växter för att komma igen med full kraft till våren. Passa på att njuta av allt som skördats under året, och packa korgen för en vinterpicknick till skogs.
Laga matsäck av höstens skörd och ta med ut i vinterskogen. Ta gärna en titt i frysen eller skafferiet och laga mat på det som tagits tillvara under året. Använd Marthas receptbank som inspiration:
Tips på aktiviteter:
Laga mat över öppen eld
Den allra enklaste måltid är utsökt när den intas i skogen, efter en vandring. Det finns rastplatser och grillkåtor som erbjuder möjlighet att göra upp eld längs med vandringsleder och i nationalparker. Ta med ved och tändstickor, och var noga med att släcka elden innan du går. På ett stormkök kan du fritt tillaga eller värma mat och dryck i skogen, men var noggrann med var du placerar stormköket för säker användning. Allemansrätten innefattar inte att göra upp eld på bar mark, det kräver markägarens lov och särskild noggrannhet kring reglering av elden för att undvika markbrand.
Testa på:
På utinaturen.fi hittar du tips på olika utflyktsmål runt om i Finland
Använd skogen som bas för julpyssel:
Laga en julkrans av lingonris och revlummer:
Skogens dofter hemma:
Tändkottar:
Laga dina egna julklappar. Testa till exempel Marthaförbundets enbärsfotsalt, blåbärsglögg eller kryddsalt med smak av svamp.
VÅR
Mössöron, granskott och harsyra. Våren är tiden för de späda och aromrika vilda växterna. I takt med fågelkvitter, smältande snö och porlande bäckar spirar skotten – utvilade efter en lång vinter. Nu inleds den nya skördesäsongen I skogen, med fokus på välgörande vilda växter.
Tips på aktiviteter:
Upplev med alla sinnen!
Naturen är rik på sinnesupplevelser som ökar halten av lugn-och-ro-hormoner, oxytocin, i blodet. Oxytocin stimulerar till välbefinnande, fysisk avslappning och tillväxt, och därtill har skogen visat sig ha antidepressiva och ångestdämpande effekter. Detta tillstånd av lugn och ro underlättar också koncentration och inlärning. Bara att titta på naturen, exempelvis genom ett fönster eller på ett konstverk som föreställer naturen, är lugnande. Gå ut till skogs och smaka, dofta, se och känn på allt vad naturen har att erbjuda så här års.
Plocka vilda växter
De nyaste skotten på många ätbara växter är ofta de bästa och innehåller högre halter vitaminer än en äldre växt. Därför lönar det sig nu att plocka med sig bland annat:
- Björkblad
- Nässlor
- Rönnbladsskott
- Granskott
- Rallarros
Tappa hälsodrycken björksav:
Björksav kan tappas under april och maj månad på egen mark. Saven smakar ungefär som vatten, men är späckad med näringsämnen såsom olika sockerarter, fruktsyror, aminosyror och mineralämnen. Den kan smaka olika och ha varierande näringsinnehåll beroende från vilken björkart den är tappad, var björken växer, hurdan vår det är och om den är tappad i början eller slutet av säsongen. Saven kan drickas efter exempelvis ett träningspass, som ett extra näringstillskott eller användas i exempelvis bakning eller smoothies.
Obs! Björksav får endast tappas på egen mark eller i egen skog, eller med markägarens lov.
Närmare instruktioner för hur du tappar björksav finns i broschyren Skogens smaker. Länken hittar du längst ner på sidan.
Inspireras av bland annat följande vårrecept:
Smörstekt rallarros (mjölkört, duntrav)
SOMMAR
Sommarskogen är en fröjd för alla sinnen. Färgerna har återvänt till träden och risen, doften efter ett sommarregn är svår att motstå och heta dagar bjuder skogen på skön svalka och skugga. De långa ljusa sommardagarna ger aromatiska och näringsrika bär och växter. Det är dags att tömma frys och skafferi på förra säsongens skörd, för nu börjar allt om igen.
Tips på aktiviteter:
Gör din egen kroppsskrubb med björkblad och ordna utomhusspa under sommarsolen
Gör din egen bastukvast:
Vilka svampar kan du hitta redan nu?
Inspireras av följande somriga recept:
Hallon-dragonsmör till grillad fisk
HÖST
Det är högsäsong i skogen. Bärsnåren bjuder på gratis och närande mellanmål, korgen fylls med trattkantareller och jaktlaget samlas i gryningen för att sitta på pass. Luften är hög, färgerna mustiga och skördemöjligheterna rikliga. Vill du vara självförsörjande på svamp under vintern – eller på bär till frukostsmoothien några veckor framöver – har du nu din chans. Men se skogsfärden som en möjlighet, inte en belastning som kräver utrustning och imponerande svampskörd för att räknas. Det viktigaste är att ta sig till skogen och upptäcka den möjlighet till vila och eftertanke som vår skog bjuder på – strax bakom husknuten eller en kort bussresa bort. Vad du gör väl på plats bland träden kan du låta känslan där och då bestämma.
Tips på aktiviteter:
Utforska svampskogen
Torka svamp
Trattkantarell, karljohan och trumpetsvamp är goda som torkade. Rensa svampen och skär i bitar. Mycket fuktig svamp behöver först avfuktas på en ren kökshandduk.
Bred ut på en stor plåt och låt torka i rumsvärme några dagar till en vecka. När det torkat ordentligt förvara torrt i glasburkar med lock.
Andra svamprecept:
Sylta och safta höstens bär
Det enklaste sättet att konservera bär för att ha fri tillgång året runt är att frysa in dem. Men om frystillgångarna är begränsade lönar det sig att sylta och safta en del av skörden. Sylter, geléer och marmelader kan förvaras i skafferiet eller på något annat svalt ställe.
Förberedelser
Saft, sylt, marmelad och geléer förpackas i rena glasburkar, med hel gummipackning. Sterilisera burkarna i ugn före användning. Låt dem stå 35 minuter i 125 grader. Koka lockens gummipackning i 10 minuter och försäkra dig om att den är intakt. Häll upp den heta sylten på varma burkar. Fyll upp till 98 procent. Torka av kanterna och se till att den översta kanten är ren och torr.
Konservera med socker
Socker: Tillsätt minst ½ kg socker per kg bär. Om sockermängden minskas måste även andra konserveringsmedel tillsättas för garanterad hållbarhet. Om inte andra konserveringsmedel tillsätts måste produkten förvaras i kylskåp
Syltsocker: Syltsocker består till 98 % av socker. Därtill innehåller produkten fruktpektin (förtjockningsmedel), citronsyra (surhetsreglerande medel) och kaliumsorbat (konserveringsmedel). Syltsocker används på samma sätt som socker, men ger en fastare sylt. Följ anvisningarna på förpackningen.
Pröva på följande recept:
Lär dig mer om skogens superfood?
Lyssna på marthapodden om bärplockning:
Fler recept hittar du i Marthas receptbank.