Marthas kokbok 90 år –nyutgåva med nytt omslag och förord
Marthas kokbok är ett standardverk i många finlandssvenska hushåll, skriven av Runa Melander och första gången utgiven år 1929. 90-års jubileet till ära ges boken ut i en 28:de upplaga med ett nytt omslag och förord av Yrsa Lindqvist, förste arkivarie på Svenska litteratursällskapet i Finland.
Boken gavs ut första gången av Finlands svenska Marthaförbund år 1929 under namnet Hemhushållningens grunder och en samling recept för matlagning, bakning, konservering mm. Boken användes då i folkbildande undervisning i huslig ekonomi, bland annat på Högvalla seminarium där Runa Melander var rektor. Boken kom att i folkmun kallas Marthas kokbok, som 1965 blev det officiella namnet.
– Många frågar sig vad finlandssvensk matkultur är? Marthas kokbok är det i allra högsta grad eftersom det är den kokbok som har getts ut i allra flest exemplar i Svenskfinland. Den finns och har använts i väldigt många hushåll. Dessutom känner alla någon som gått på Högvalla och Runa Melander formade sin kokbok utgående från undervisningens behov och beaktade i recepten elevernas bakgrund. Det finns recept både för vardag och fest, säger Yrsa Lindqvist.
Mer om bokens historia och dess betydelse för den finlandssvenska matkulturen finns att läsa i det nya förordet.
I all sin enkelhet skiljer sig Marthas kokbok från dagens kokböcker där matfotografi har en stor roll. I Marthas kokbok är matlagningskunskap, husmanskost och recept med få ingredienser i fokus. Ingredienserna är så klart till största del inhemska, och kryddningen är sparsam, på sin höjd vitpeppar, kryddpeppar och salt. Att boken inte har några bilder, förutom ett antal beskrivande illustrationer, är rent av en fördel, som ger användaren en paus i det dagliga bildflödet och möjlighet att använda sin egen kreativitet.
– Marthas kokbok är gångbar ännu i dag, recepten är inspirerande i all sin enkelhet med våra inhemska råvaror i huvudrollen. Dessutom finns en hel del kuriosa som är rolig för den som är van vid dagens recept. Här krävs en viss bakgrundskunskap av användaren då det i recepten kan finnas beskrivningar som “grädda i en god ugnsvärme tills den är färdig” eller “bered en vanlig jäsdeg”, säger Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare på Marthaförbundet.
Även om recepten kräver en viss matlagningskunskap är det lätt löst, de inledande sidorna i boken går igenom matlagningens grunder. Här får man bland annat läsa om måltidsvanor, olika former av tillredning och dukning. Dessutom bjuds det på en matsedel för veckan och beskrivning av ord som tranchera, rimma, reda, sjuda, skira, pochera och passera.
En veckomeny á la Marthas kokbok
Måndag: Köttsufflé med potatis och steksås. Gurka eller tomat. Rulltårta (rest från söndagen), vaniljsås.
Tisdag: Leverstroganoff med potatissallad och grönsaker. Frukt.
Onsdag: Fiskfilé med kryddsmör och purjo, potatis. Frukt.
Torsdag: Grön ärtpuré med pepparrotsgrädde. Plättar med mosade råa bär eller fruktkompott.
Fredag: Strömmingsflundror med stuvad spenat och potatis. Frukt.
Lördag: Köttgryta eller får i kål. Citronskum.
Söndag: Kalvstek, biffar eller kotletter, brynt potatis. Glaserade morötter. Grönsallad. God äppelkaka med vispad grädde.
För intervjuer om Marthas kokbok, kontakta:
Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare på Marthaförbundet, 050 408 9179
Yrsa Lindqvist, Förste arkivarie på Svenska Litteratursällskapet, 09 618 774 52
Boken ges ut av Fontana Media. Den uppdaterade versionen med nytt omslag och förord har tagits fram i samarbete med Finlands svenska Marthaförbund. Omslaget har tagits fram av Karin Lindroos och Magnus Lindström, med illustrationer av Ulla Donner.
För pressexemplar, kontakta Pian Wistbacka, utgivningschef, Fontana Media, 040 831 5797