Marthas matkorg: Ät inhemskt enligt säsong
Allra främst handlar säsongsmat om smak. Råvaror smakar bäst under en viss säsong, och då lönar det sig naturligtvis att passa på då de är som godast. Men mat i säsong är också ett ekonomiskt klokt val. Handla enligt marthas säsongsmatkorgar och upplev stora smaker, samtidigt som du sparar in på matkassan.
Mat är i dag en global affärsverksamhet, och det går att få tag på nästan vilka råvaror som helst året om. Men det är delvis en schimär: visst kan du köpa jordgubbar i februari, men handen på hjärtat: smakar de som jordgubbar ska?
Att äta i säsong handlar också om känsla. Vi mår bra av att se fram emot något: den första nypotatisen, svamparna och varför inte kräftorna.
Det mest förnuftsmässiga skälet att äta enligt säsong är priset. Då råvaror kommer ut i handeln – efter den första pristoppen – finns det vanligen mycket av just de råvarorna. Det innebär att priset hålls relativt lågt.
Vi har skapat fyra inhemska matkorgar enligt säsong, och lovar att det både kommer smaka gott och bli en del pengar över om du väljer råvaror enligt våra matkorgar.
Råvaror i vårens matkorg
- Spannmål: mjöl, gryn, flingor, mysli, pasta
- Groddar, ärtskott, solrosskott, krasse, örter
- Ägg
- Gädda, sik, gös
- Lätta på fryslocket: ärter, gröna bönor, spenat, bär, svamp, äppelmos
- Torkad svamp är en naturlig smakförstärkare
- Odlad svamp för dig som inte har svamp i frysen men gärna vill laga svamprätter
- Ekologisk citron och lime som smakförstärkare
Råvaror i sommarens matkorg
- Tomat, gurka
- Blomkål, broccoli
- Ärter, bönor, spenat, mangold
- Nypotatis
- Rödbeta, rova, morot
- Abborre, braxen, flundra, mört, gös
- Kräftor
- Rabarber
- Jordgubbar, blåbär, vinbär, hallon, krusbär
- Grädde, gräddfil, yoghurt
Råvaror i höstens matkorg
- Svamp
- Rotsaker: rödbeta, jordärtskocka, rotselleri, palsternacka, rättika, kålrot, svartrot
- Kål: grönkål, spetskål, rödkål, vitkål
- Lök
- Strömming, gös
- Lamm
- Tranbär, lingon
- Havtorn
- Rönnbär
- Äpple, päron, plommon
Råvaror i vinterns matkorg
- Vitkål, rödkål
- Rotsaker: kålrot, palsternacka, rödbeta, morot och selleri
- Potatis
- Gul lök, vitlök, rödlök
- Vild fisk, exempelvis lake
- Ekologiskt kött eller vilt
- Rybsolja
- Torkade ärter och bönor
- Speltkorn
- Mjölk och mjölkprodukter