Matkorg med värmande vintermat
I dag lanseras vinterns matkorg på recept.martha.fi.
Vintern är årstiden då vi ännu kan njuta av färska lokala råvaror: rotfrukter och potatis är ännu fulla av smak och aromer, och bara väntar på att användas i mustiga grytor, lådrätter med mera. Under hela veckan kan du ta del av säsongsinspiration och recept på martha.fi, recept.martha.fi och facebook.com/marthaforbundet.
Marthaförbundets sakkunniga inom huslig ekonomi, Elisabeth Eriksson, råder alla att vänta med julmaten.
– Ofta har vi redan ätit oss mätta och trötta på julmat när julen väl är här. Marthas tips är att försöka äta sunt och lätt veckorna innan jul för att sedan kunna njuta helhjärtat av julbordet, säger Eriksson.
Goda vintertips är också:
– Plocka fram den där gamla lergrytan, som troligen samlar damm i något skåp. Fyll med rotsaker, en köttbit och krydda modigt – kanske med lite chili. Efter några timmars baddande har smakerna blandats ihop på ett nästan magiskt sätt. OBS! Kom ihåg att blötlägga grytan och ställa den i kall ugn.
– Gallra i skafferiet, använd linser, bönor och ärter i din matlagning. Baljväxter är goda proteinkällor och ofta mer lättsmälta än kött. De tål också bra att kryddas, använd kryddhyllan kreativt!
Vinterns matkorg innehåller följande råvaror:
- Vitkål, rödkål
- Rotsaker: kålrot, rödbeta, palsternacka, morötter och rotselleri
- Potatis
- Gul lök, vitlök, rödlök
- Vild fisk
- Ekologiskt kött eller vilt
- Rypsolja
- Torkade ärter
- Speltgryn
- Mjölk och mjölkprodukter
Kampanjen Marthas matkorg – matglädje för varje säsong har som mål att inspirera och främja matlagningskunskaper och medvetenhet om säsongsmat. Under år 2013 lanseras fyra matkorgar enligt säsong och kring dessa ordnas även matlagningskurser. Recept och inspiration hittar du på recept.martha.fi. Projektet finansieras av Jord- och skogsbruksministeriet/Närmatsprogrammet och genomförs av Marthaförbundet.
Pressmeddelande 4.11.2013