Matkulturdagen är här - i år är temat odlade grönsaker

Matkulturdagen är här - i år är temat odlade grönsaker

Den finlandssvenska matkulturdagen firas i år digitalt. Fredagen den 9 oktober tillkännager vi vem som är årets matkulturpristagare.

Fredagen den 9 oktober kan du följa med på martha.fi och i Marthaförbundets kanaler på sociala medier då årets matkulturstipendiat tillkännages.

Årets matkulturmagasin har temat Odlade grönsaker. Matkulturmagasinet skickas gratis hem till alla marthor. Magasinet delas ut på Marthaförbundets kurser och evenemang och kan även beställas lådvis exempelvis till skolor. 


Närodlat och framtidsodling i matkulturmagasinet

I år har Marthaförbundet valt att fokusera på närodlade grönsaker. Bland utbudet av inhemska grönsaker kanske man i första hand tänker på sallad, tomat och gurka, men även mera exotiska grödor som paprika, chili och sparris odlas i Finland. Vi tyckte att det var dags att uppmärksamma de engagerade odlarna bakom våra vanligaste grönsaker. Vi besöker storskaliga jordbruk, familjejordbruk samt hobbyodlare som har gjort odlingen till en livsstil. Vi bekantar oss också med passionerade producenter som vågar testa nya spännande sorter. Och för att tänka nytt gör vi en djupdykning i framtidens grönsaksodling samt besöker en urban koloniodling där tillsammansodlingen fyller en viktig social funktion. Dessutom har vi samlat smarta odlingstips för alla händiga hemmaodlare och som socker på botten bjuder våra hushållsrådgivare på matinspiration för det gröna köket.

Kanske finns det bland recepten i Odlade grönsaker något som tilltalar just dig?

Den finlandssvenska matkulturdagen instiftades på initiativ av Marthaförbundet och firas sedan 1992 årligen den 9 oktober. Avsikten med dagen är att uppmärksamma, bevara och utveckla de unika finlandssvenska mattraditionerna. Varje år lyfter vi en specifik råvara, de senaste åren bland annat inhemska frukter, buskbär, potatis, proteinväxter, fisk och skogens smaker.

Beställ matkulturmagasinet här 

Se alla artiklar