Matsäckstips för höstutflykten

Matsäckstips för höstutflykten

Det ett välkänt faktum att all mat smakar bättre utomhus. Ta vara på Toni Rautakoskis recept och tips inför utfärden.

Tips inför skogsutfärden

  • Att låta sig inspireras inför en vandring eller utfärd är härligt, men det finns en risk att man fastnar i utrustningsdjungeln. På de flesta utfärder klarar man sig med mindre än man tror. Kom ihåg att konsumera enliga verkliga behov och enligt hur ofta du verkligen åker på skogsutflykt. Ett stormkök kan vara en god investering för dig som tillbringar mycket tid i skog och mark, men du klarar dig också bra utan. Enkla rätter kan värmas på allmänna eldplatser – eller ta med en matsäck som kan ätas kall. Testa till exempel våra goda utflyktspiroger som både kan ätas uppvärmda eller kalla.
  • Tänk lager på lager vad gäller kläder.
  • Använd glasburkar (t.ex. tomma syltburkar) för förvaring av matsäcken.
  • En termos kan vara bra att ha med, för både varma drycker och soppor.
  • Hygienen, och särskilt handhygienen, ska inte underskattas. Råa och tillredda livsmedel ska hanteras med olika redskap. Mat som ska serveras varm ska upphettas ordentligt, och kall mat ska hållas kall hela vägen.
  • Packa mat endast enligt behov. Det blir mindre att bära, och matrester som stått länge ute i värmen ska man inte ta med sig hem till kylskåpet.
  • Passa på och leta tillsammans efter svampar och bär. Men plocka endast sådant du säkert känner igen.
  • Kom ihåg att städa upp efter dig, och ta skräpet med från utflyktsplatsen. Sträva efter att alltid lämna naturen lite renare än när du kom.

Recept

Utflyktspiroger
Piroger med tre olika fyllningar. Lika goda kalla som uppvärmda.
Korvbröd
Svampsoppa på torkad svamp
Se alla artiklar