Måttlighet med marthamått
"Marthamåttlighet handlar om att styra sig själv och vara lite mera snäll mot sig själv. Att jobba måttligt med fokus på balans i livet. Att konsumera måttligt för att det är klimatsmart. Att engagera sig utan att vara för hård mot sig själv", skriver förbundsordföranden Andrea Hasselblatt i ledaren i tidskriften Martha nummer 1/2021.
På höstmötet lanserade vi ordet ”måttlighet” i samband med verksamhetsplanen för året 2021. Nu försöker vi oss på att mynta ordet ”marthamåttlighet”.
Marthamåttlighet … jag tuggar på ordet och funderar på vilka tankar det väcker. Måttlighet handlar för det flesta av oss om att spara och konsumera med måtta. Om att göra hållbara val. Vilket är utmärkt för både plånboken och vår planet.
Hushållens konsumtionsvanor har en stor betydelse för det ekologiska fotavtrycket. Maten vi äter och kläderna vi väljer att köpa gör en skillnad. Våra livsstilsvanor har en stor betydelse för kommande generationer. Det cirkulärekonomiska tänkandet genomsyrar Marthas budskap.
Men det handlar om så mycket mer än om enbart konsumtionsvanor. Det handlar om att på riktigt vara mera nådig mot sig själv. När ekorrhjulet rullar på i allt snabbare takt måste vi hitta bromsen inom oss själva. För ingen annan drar i den.
Arbetslivet känner inte längre till några som helst tider, helgen är inte heller helig. Vi är uppkopplade och färdiga att agera och leverera. Under coronapandemin har många av oss arbetat på distans. Arbetsdagar utan naturliga avbrott av kolleger som önskar lunchsällskap eller en pratstund över en kopp kaffe har en tendens att rulla på utan avbrott framför en skärm.
Balans i livet
Marthamåttlighet handlar om att styra sig själv och vara lite mera snäll mot sig själv. Att jobba måttligt med fokus på balans i livet. Att konsumera måttligt för att det är klimatsmart. Att engagera sig utan att vara för hård mot sig själv.
Jag tänker att vi alla marthor också ska ha rätt att hitta måttfullheten och den egna balansen i vårt engagemang i vår fantastiska rörelse. Det här kan och får variera över tid. Ingen ska känna att ett medlemskap i Marthaförbundet innebär stress och ”måsten”. Att vara med i martharörelsen är ett engagemang som ska ge glädje och gemenskap.
Marthaförbundet kämpar fortsättningsvis med många fördomar om hur duktiga vi marthor är, vilket i sin tur höjer tröskeln för nya medlemmar att våga komma med i rörelsen. Det råder en uppfattning om att det krävs vissa förkunskaper för att kunna bli martha. Men det stämmer inte att vi alla skulle sticka, sylta, koka, städa och ha full koll på vår ekonomi. Präktighetsstämpeln lever starkt kvar. För att få en ändring till stånd måste vi alla med vårt exempel visa att lagom är tillräckligt.
För att säga det kort: Marthamåttlighet handlar om medvetna val som främjar en hållbar livsstil och en meningsfull vardag där lagom är tillräckligt.