Mealprep för studerande
Som studerande, eller ung vuxen överlag, har man ofta både begränsat om tid och begränsat om pengar. Då tänker man lätt att man måste prioritera det ena över det andra: att köpa färdig mat som går snabbt att tillaga, men som i längden kostar mycket (och kanske inte är det näringsrikaste heller); eller sätta massor tid åt sidan för att laga maten själv varje dag så att man inte hinner med något annat. Men så svartvitt är det inte. Genom att laga mat i stora mängder, alltså storkok (eller mealprep), kan du få hemmalagad, näringsrik mat för hela veckan både förmånligt och snabbt.
Man kan tänka på två sätt när det kommer till mealprep. Det första är att helt enkelt tillaga stora mängder mat på en gång, och sedan till exempel frysa ner så att det räcker långt framåt. Tänk då en stor makaronilåda eller fast en linsgryta. Det tar ju ungefär lika länge att göra två portioner makaronilåda som det tar att laga tio portioner makaronilåda, så varför inte laga ordentligt när man en gång håller på.
Det andra sättet är att förbereda ingredienser färdigt, så att man så enkelt som möjligt kan röra ihop sin mat när det behövs. Tänk till exempel på att röra ihop en sås och skära upp grönsaker, och sen förvara dem i burkar för dina wraps.
Storkok gör det också lättare att undvika matsvinn. Råvaror är sällan paketerade i precis så stora portioner som man behöver, ofta blir det någonting över. Genom mealprepping kan du genast fundera ut vad du använder resterna till. Tänk på till exempel ett helt kålhuvud: vill du laga en coleslaw som tillbehör till dina wraps behöver du knappast hela kålhuvudet, så kanske du kan skära upp resten och lägga det i en gryta eller en wokpanna.
Men om man vill börja mealpreppa nu genast, behöver man någon speciell utrustning för det? Inte egentligen, men det kan vara behändigt med några glasburkar med lock att förvara maten i. Men har man inte det så klarar man sig nog med helt vanliga pannor och kärl.