Medlemsnytt augusti 2020
Kära martha, denna höst njuter vi av skogsfärder och odlade grönsaker. Vi fokuserar på det vi faktiskt kan göra, och träffas under säkra förhållanden.
En hösthälsning från verksamhetsledaren
Bästa medlem i Marthaförbundet, det är minst sagt en annorlunda höst vi möts av jämfört med tidigare år. Verksamheten i Marthaförbundet planeras så att den ska kännas trygg och tillgänglig för alla. Behovet av delad vardagskunskap har inte försvunnit utan snarare ökat som en följd av pandemin.
Då ni planerar verksamhet ute i föreningar och kretsar uppmuntrar vi er att arrangera verksamhet utomhus så länge vädret tillåter. Dra gärna till skogs och plocka idéer från Marthas inspirationspaket med skogstema.
Våra allmänna digitala föreläsningar kör igång igen och du kan till exempel få tips på hur du tar kontroll över din privatekonomi, förbereda dig på att bli pensionär ur både ekonomisk och hälsomässig synvinkel eller ta del av en fortbildning om giftfritt dagis. Du kan också beställa en skräddarsydd föreläsning till din egen krets/förening.
Vi vill alla träffa varandra och njuta av marthagemenskapen. Vi kan träffas ute, digitalt eller i mindre grupper inomhus med beaktande av tillräckliga säkerhetsavstånd. När du funderar över vad som känns tryggt kan du ta hjälp av den vägkarta för verksamhet som presenteras här i medlemsbrevet. Och så går det alltid att höras via telefon och den vägen komma ihåg varandra.
Jag hoppas vi har möjlighet att ses och höras via någon kanal denna höst.
Hösten är ypperlig tid för marthamöten i skogen
Marthas inspirationspaket med tema skogen är fullpackat med tips för dig som vill ordna ett marthamöte utomhus. Skogen är så mycket mer än träden, virket och svamp- och bärplockningen. Den är en outsinlig källa till upplevelser och livslånga minnen – året runt. Låt dig inspireras av recepten och ta en tugga av naturen! Inspirationspaketet hittar du här.
Odlade grönsaker årets tema för matkulturdagen
Den finlandssvenska matkulturdagen firas i Närpes 9.10. På matkulturdagen lanseras det årliga matkulturmagasinet, i år med temat odlade finska grönsaker. Dessutom utses årets matkulturpristagare. Läs mera här om hur dagen uppmärksammas.
Roosa hjälper oss att fatta östersjösmartha beslut
Vi har glädjen att presentera en ny medarbetare: Roosa Mikkola leder Marthaförbundets nya Östersjöprojekt. Roosa Mikkola känner i detalj undervattensmiljöerna vid vår kust. De senaste sex somrarna har hon tillbringat under ytan från Kokkola till Kotka, och har en mycket bra bild av undervattenslivet vid vår kust. Nu vill hon hjälpa var och en av oss att vara östersjösmartha i vår vardag.
Vi säger också varmt välkommen tillbaka åt Maria Saloranta som sedan augusti jobbar som projektkoordinator inom Giftfritt dagis.
Lär dig mer på en kurs eller en distansföreläsning
Under hösten erbjuder vi distansföreläsningar med fokus på bland annat att förbereda sig på att bli pensionär, ta kontroll över den egna ekonomin och att skapa ett kemikaliesmart dagis. Mera om höstens distansföreläsningar kan du läsa här.
Under hösten planerar vi kurser i surdeg, streetfood på inhemska grönsaker, SOS för blivande småbarnsföräldrar samt skogsutfärder och svampkurser. Håll ett öga på martha.fi/evenemang där vi lägger ut information om både de fysiska kurserna och distansföreläsningarna.
Vi träffas ute och håller avstånd
Marthaförbundet understryker att varje distrikt, förening/krets och medlem själv ansvarar för att följa myndigheternas bestämmelser, anvisningar och rekommendationer i den egna verksamheten och därigenom för sin del förebygga att coronaviruset sprids. Pandemisituationen lever hela tiden och verksamheten bör anpassas enligt aktuella myndighetsrekommendationer. En vägkarta för den som vill ordna fysiska träffar hittas här: Rekommendationer för Marthaverksamheten på fältet under hösten 2020. På martha.fi hittar du även en beskrivning för hur du ska hantera och sy en ansiktsmask.
Coronastöd för föreningshus kan sökas senast 18.9.2020
Undervisnings- och kulturministeriet beviljar ett coronastöd för sammanslutningar som upprätthåller föreningshus, understödet kan sökas fram till 18.9.2020. Anvisningar för ansökan finns här.
På frågor svarar kulturrådet Päivi Salonen, tfn 02953 30281, torsdagar och fredagar kl. 8.30–10, samt informatör och projektsekreterare Sanna Käyhkö, tfn 046 567 3997, sanna.kayhko@kotiseutuliitto.fi.
Hembygdsförbundets renoveringsbidrag
Behöver ert föreningshus renoveras? Nu har ni möjlighet att ansöka om bidrag för renovering från Finlands Hembygdsförbund. Bidragsansökan görs elektroniskt och sänds till Hembygdsförbundet under tiden 1–30.9.2020. Anvisningar för ansökan finns här.
Också specialbidrag för konditionskartläggningar kan sökas, då med blanketten som finns på Finlands Hembygdsförbunds webbplats. Närmare information om Hembygdsförbundet finns här.
På frågor svarar byggnadsforskare Lasse Majuri, lasse.majuri@kotiseutuliitto.fi, tfn 09–612 63221, tisdag till torsdag. Råd i frågor om utbetalningar och redovisningar ger informatör och projektsekreterare Sanna Käyhkö, sanna.kayhko@kotiseutuliitto.fi, tfn 046 567 3997.
Save the dates... (med reservation för förändringar)
29.8 Nationella svampdagen, och den finländska naturens dag
2.9 Årets Fredrika Runeberg-stipendiat utses
4.9 Finländska matens dag
12.9 Köp av bonden-dagen
16.9 Marthaförbundets vårmöte, ordnas digitalt: Marthaförbundets vårmöte 2020
9.10 Matkulturdagen
Läs mer om kommande evenemang.
Njut av det du hittar i skogen
Fler recept med sensommarens och höstens delikatesser hittar du i Marthas receptbank.