Medlemsteamets stora videoguide om Marthaförbundet

Medlemsteamets stora videoguide om Marthaförbundet

Marthaförbundets medlemsteam, som består av Marika Danielsson och Jessica Åhman, berättar allt du behöver veta om att vara medlem i Marthaförbundet.

Det här är medlemsteamet på Marthaförbundet

Marthaförbundets medlemsteam består av utvecklare Marika Danielsson och organisationskoordinator Jessica Åhman. Här hittar du deras kontaktuppgifter.

Marthaförbundets regionala spridning

Marthaföreningar finns i hela Svenskfinland. Från Karleby i norr till Pyttis i öst. Här kan du se en karta över alla aktiva föreningar. Takorganisationen Marthaförbundet har två kontor, ett i Vasa och ett i Helsingfors. Personalen jobbar över hela landet.

Så här blir du medlem i Marthaförbundet

Som martha blir du en del av något större. Tillsammans är vi drygt 8000 medlemmar som arbetar för att skapa en bättre värld – en vardag i taget. För oss handlar det inte bara om medlemskap, utan om att göra en skillnad för varandra och ge tillbaka till samhället.

Att bilda en marthaförening

Alla marthaföreningar är egna registrerade föreningar. En förening är en demokratisk sammanslutning då det gäller förvaltning och verksamhet. Det högsta beslutande organet inom en förening är föreningens medlemmar vid årsmötet eller vid föreningsmötet. Det högsta verkställande organet är föreningens styrelse som också bär ansvar för verksamheten.

Vad är en krets?

En krets är en verksamhetsform som en marthaförening kan välja att ha, till exempel en grupp som förenas kring ett visst intresse (ekonomi, matlagning, motion, handarbete). Men marthamedlemskapet är alltid knutet till en förening även om aktiviteten sker i kretsen. Kretshandboken hittar du här.

Den hållbara marthaträffen

Vi har alla någon gång upplevt hur det är att vara ny. Gör det enkelt för nya medlemmar att känna sig hemma! Hjälp alla att hitta sin roll, så att de upplever gemenskapen som meningsfull. Kom också ihåg att vårda de befintliga medlemmarna, det är precis lika viktigt som att rekrytera nya! Läs mera om den hållbara marthaträffen här.

Om tidsskriften Martha

Som medlem får du hem tidskriften Martha i din postlåda! Den är fylld med tips, idéer och kunskap om en hållbar livsstil. Du får också medlemsrabatt på kurser, evenemang och föreläsningar som arrangeras av Marthaförbundet. Läs mer här.

Om att boka Marthaförbundets personal och rådgivare

Marthaförbundets personal jobbar över hela landet och gör besök hos föreningar och kretsar. Samarbeta gärna med andra marthagrupper när du bokar en rådgivare!

Om Marthaförbundets förtjänsttecken

Marthaförbundet har fyra olika förtjänsttecken. Du kan läsa mer om de olika varianterna här.

Om att hantera andras medlemsskap

Här kan du läsa mera om att hantera andras medlemsskap.

Om att avsluta sitt medlemsskap

Så här gör du om du vill avsluta ditt medlemskap i Marthaförbundet.

Om föreningarnas egna årsmöten

Alla marthaföreningar bör hålla sitt årsmöte senast den sista februari. Genom att skicka in uppdaterade uppgifter kan vi säkerställa att rätt information syns på hemsidan och att nya medlemmar enkelt hittar just er förening. Läs mer här

Om föreningsstödet

Alla föreningar kan söka föreningsstödet varje år. Läs mer om hur du gör här.

Alla föreningar får hemsidor via Marthaförbundet

Alla marthaföreningar får en kostnadsfri hemsida via Marthaförbundet. Den fungerar som er förenings ansikte utåt.

Så fungerar evenemangskalendern på martha.fi

Nu kan du meddela ditt lokala evenemang i förbundets evenemangskalender på martha.fi. För att anmäla ditt evenemang bör det vara öppet för allmänheten, inte bara för föreningens medlemmar. Läs mer om hur du gör här.

Lämna in en motion till årsmötet

Marthaförbundets medlemmar kan vara med och påverka beslut inom förbundet genom att lämna in förslag till motioner som behandlas på årsmötet. Här kan du läsa om hur du gör.

Om årsmötet

Marthaföreningar som har antagit Marthaförbundets stadgar och blivit medlemmar i Marthaförbundet kan skicka ett ombud till förbundets årsmöte. Ombudets röstetal bestäms enligt medlemsantalet.

Om centralstyrelsen

Styrelsen består av 13 ordinarie medlemmar med personliga ersättare och leds av förbundsordförande.

Om centralstyrelsen

Marthaförbundets centralstyrelse har som uppgift att bevaka och besluta om förbundets verksamhet. Styrelsen är förbundets högsta verkställande organ. Det högsta beslutande organet är årsmötet. Här kan du läsa om Centralstryrelsen 2024-2025.
Se alla artiklar