Mer mat för pengarna

Mer mat för pengarna

Ett behändigt sätt att få mer mat för pengarna är att använda sig av rotfrukter och baljväxter så som linser och bönor för att dryga ut maträtter. En bra vardagsrätt som räcker till många portioner.

Grönsakerna bidrar med smak, samt höjer andelen vegetabilier rätten till ett förmånligt pris. Rotsakerna kan till exempel rivas grovt och tillsättas i olika såser, fyllningar och grytor. Det är gott att steka rotsakerna innan de sätts till, för en djupare och rundare smak. Du kan exempelvis fördubbla en köttfärssås på 400 gram köttfärs genom att tillsätta cirka 1 liter grovrivna rotsaker. Det här ger dig många portioner att frysa in eller dela med familjen under flera måltider.

Gryta med köttfärs och bönor

En mustig och matig gryta som kan serveras med en klick gräddfil, lite örter och bröd. Köttfärsen i grytan drygas ut med rotsaker och bönor. För en helt vegetarisk gryta kan köttfärsen bytas ut mot kokta bönor.

8 portioner

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 4 morötter
  • 1 bit rotselleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rybsolja
  • 200 g nötfärs
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk torkad oregano
  • 2–3 msk tomatpuré
  • 1 burk krossad tomat (400 g)
  • 7 dl vatten
  • 2 buljongtärningar
  • 1 msk senap
  • (1 bit chili)
  • Ca 8 potatisar
  • Ca 4 dl kokta bönor
  • salt & peppar

Till servering:

  • gräddfil
  • persilja
  • bröd

Gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och riv morot och rotselleri grovt. Skala potatis och skär i jämnstora bitar.
  2. Fräs lök, vitlök och rotsaker i en stor kastrull. Tillsätt nötfärs, paprikapulver och oregano. Stek köttet, rör om och hacka med en träspade så att det finfördelas.
  3. Tillsätt tomatpuré när köttet är genomstekt och fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt tomatkross, vatten, buljong, chili, senap och potatis. Späd med mera vatten ifall det behövs. Låt soppan koka tills potatisen är mjuk.
  4. Skölj bönorna och tillsätt i soppan. Smaka av med salt och peppar. Servera med en klick gräddfil, nyklippt persilja och bröd.

Tacopaj

Pajdegen är enkel att svänga ihop och fyllningen kan tillredas medan ugnen värms och pajskalet förgräddas. Servera med en sallad.

Tacopaj
En matig paj som kan serveras till lunch och middag med en sallad till.



4 portioner

Ingredienser:

Pajdeg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 dl vatten
  • 2 msk rybsolja

Fyllning

  • 1 dl torkade linser eller 200 g köttfärs (broiler, gris eller nöt)
  • 2–3 morot
  • 1 bit rotselleri
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ¼ tsk salt
  • ½ påse tacokrydda

Sås

  • 2 dl créme fraiche
  • 3–4 msk tacosalsa eller chilisås
  • 1 vitlöksklyfta
  • ¼ tsk salt

Till garnering

  • 2 tomat
  • 2 dl riven ost

Gör så här:

  1. Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen och tryck ut i en oljad pajform. Nagga bottnen och förgrädda 10–15 minuter i 200 grader.
  2. Fyllning med linser: Koka linserna enligt anvisningar på förpackningen. Riv morot och selleri grovt. Finhacka lök och vitlök. Stek rotsaker och lök i olja tills de får lite färg. Rör ner kokta linser, salt och tacokrydda.
  3. Fyllning med köttfärs: Riv rotsaker grovt. Finhacka lök och vitlök. Bryn köttet och hacka sönder det i stekpannan. Tillsätt grönsakerna och stek ytterligare några minuter. Blanda ner salt och tacokrydda.
  4. Sås: Blanda samtliga ingredienser.
  5. Skiva tomat.
  6. Komponera paj: Bred ut fyllningen i det förgräddade pajskalet. Fördela såsen ovanpå. Rada på tomatskivor och strö riven ost överst. Grädda i ca 10 minuter i 225 grader.
  7. Servera med en sallad.
Se alla artiklar