Minska matsvinnet!
Hushållen står för cirka 35 procent av den bortkastade maten, 130 miljoner kilogram per år. Det betyder att du och jag slänger i medeltal cirka 24 kilo ätbar mat årligen. Per person. Det betyder 200 miljoner euro i komposten. Och ändå lyfter många fram att maten är alltför dyr. För mig går inte den ekvationen ihop.
Då jag tänker på mat, tänker jag ofta på min farmor. Hon var hemma då jag var barn och hennes kök blev en naturlig samlingsplats för oss barn. Hon bakade ofta brödet vi åt, serverade oss nyplockade blåbär med mjölk och varm svartvinbärssaft då vi var sjuka. Det egna vetet maldes till mjöl i en näraliggande kvarn, bär och svamp togs tillvara och på hösten var det skördefest då hela familjen samlades på potatisåkern.
Det jag ändå minns bäst var att hon aldrig var stressad i köket. Och dofterna som fungerade som aptitretare. Hon lät oss vara med och knäcka ägg, knåda deg och det bästa var förstås att få provsmaka smeten. Maten bestod av det som fanns att tillgå: nypotatis på sommaren, rotsaker från eget land, bär och svamp på hösten och tomater direkt från växthuset. Hos mig växte en respekt för maten fram. Mat var inget man lekte med, inget man slängde och som fick ta tid att tillreda. Den lärdomen och respekten lever kvar än i dag.
Marthaförbundet har erhållit finansiering från Jord- och skogsbruksministeriet för att under perioden 2.1.2015–30.6.2016 driva projektet Svinnkampen (fi. Hävikinkaatajat). Projektet har som mål att skapa en rörelse för att minska matsvinnet. Matsvinnet som direkt belastar såväl den egna ekonomin som miljön. Vårt projekt har som mål att sprida kunskap och tankeväckande information om matsvinnet genom att lära ut livsmedelshantering, inspirera till mera kreativitet i köket och åstadkomma en attitydförändring och en ökad förståelse för matkultur och matproduktionen. Den första kampanjveckan är precis avslutad, men det kommer fler. Vi vill utmana dig, bästa martha, till att se över ditt eget matsvinn. För du vill väl inte lägga pengarna i komposten?
Det finns ett indiskt ordspråk som säger ”Närma dig köket och kärleken med djärvhet”. Var modiga med att återta köket. Samla familjen och planera er matvardag. Låt er inspireras av våra säsongsvaror. Besök en lokal producent och låt er inspireras av utbudet. Tala om maten, känn och lukta på råvarorna och låt den gemensamma måltiden bli en del av er vardag. God mat med god smak av rena råvaror är ett sätt att visa kärlek och omsorg i vardagen. Precis som min farmor gjorde för mig. Och vem vill inte gå ur den (svinn)kampen som en vinnare?
Frida Nylund, tf. verksamhetsledare