Nu lanseras det nya matkulturmagasinet 2024!
I årets upplaga av matkulturmagasinet djupdyker Marthaförbundet i ämnet kulturspannmål. Att välja kulturspannmål i matlagning och bakning handlar om att uppleva nya smaker och att värna om en mångsidig matkultur.
I matkulturmagasinet "Kulturspannmål - från fält till fat" dyker vi ner i kulturspannmålens mångfacetterade värld. Genom reportage och personintervjuer lär vi oss om de gamla spannmålen som enkorn, emmer och spelt och deras växande popularitet både i Finland och Norden.
Magasinet tar med oss till gårdar som Annagården i Nykarleby, Mörby gård i Raseborg (huvudbilden) och Malmgård i Lovisa, där passionerade odlare och experter delar sina erfarenheter av att odla, mala och baka med kulturspannmål.
På Annagården i Pensala i Nykaleby odlar Maria och Ronny Nyman sedan tio år tillbaka kulturspannmålen spelt, Ölandsvete och Sangasteråg. Läs mer om dem i årets matkulturmagasin!
För den som vill baka och tillreda måltider med kulturspannmål krävs ofta ett besök till en gårdsbutik eller en kvarn. Där kan man på samma sätt som då man köper lokalt odlade eller förädlade grönsaker, kött eller mathantverksprodukter få svar på frågor om vem som odlat spannmålen, var, och hur man på bästa sätt kan använda mjölet, grynen, flingorna, och andra kulturspannmålsprodukter i matlagning.
Vad är matkulturmagasinet?
Matkulturmagasinet publiceras årligen i samband med den finlandssvenska matkulturens dag. Magasinet har olika teman varje år. Ifjol fokuserade magasinet på köksträdgården. I år riktas blickarna mot de inhemska kulturspannmålen.
Med hjälp av recepten i matkulturmagasinet kan du utforska kulturspannmålens egenskaper och aromer i allt från gröt och piroger, till pasta och grynsallad. I årets matkulturmagasin finns närmare 50 recept som visar hur du enkelt kan använda kulturspannmål i frukost, lunch och middag.
Bland annat den här varma enkornssalladen med ugnsrostade grönsaker hittar du i årets magasin.
Under matkulturveckan 2024 som uppmärksammas mellan den 3-10.10 delar vi ut magasinet på alla våra evenemang.
Årets matkulturmagasin har producerats av Karin Lindroos (redaktör, text & foto) i samråd med Marthaförbundets hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson, Sandra Mellberg och Toni Rautakoski. Faktagranskningen har gjorts av Annika Michelson. Magasinet har formgetts av Magnus Lindström och bilderna har behandlats av Astrid Lindroos.
Vem kan beställa?
Magasinet postas till alla medlemmar i Marthaförbundet och delas ut avgiftsfritt på Marthaförbundets evenemang. Men magasinet kan också beställas i större mängd, exempelvis till organisationer och skolor.
Här kan du beställa magasinet!
Till marthashopen