Ny beredskapsguide för kris- och störningssituationer lanseras

Ny beredskapsguide för kris- och störningssituationer lanseras

Inrikesministeriet har publicerat en ny omfattande guide för att hjälpa hushåll att förbereda sig inför kris- och störningssituationer. Guiden är närmare 100 sidor lång och finns tillgänglig online. Den behandlar bland annat teman som krig, befolkningsskydd, evakueringar och försvarsplikt. Samtidigt står den grundläggande hemberedskapen i centrum.


Tydliga råd för olika situationer

Guiden innehåller checklistor för kriser av olika längd – från några timmar till flera dygn – och klassificerar händelser som störningar, kriser och undantagsförhållanden. Den tar upp exempel på scenarier som långa el- eller vattenavbrott, problem med internet och banktjänster, samt naturfenomen som stormar och skogsbränder. För de mest allvarliga situationerna, som en militär konflikt, erbjuder guiden åtta sidor med specifika instruktioner. Även pandemier och terrorism behandlas i guiden.

Fokus på hemberedskap och självständighet

En av de centrala punkterna i guiden är vikten av att ha en hemberedskap för tre dygn. Myndigheterna uppmuntrar hushållen att i förväg skaffa nödvändiga förnödenheter, men utan att hamstra. Det rekommenderas att varje person har två liter vatten per dag, tillsammans med andra nödvändigheter som ficklampa, batteridriven radio för myndighetsinformation, powerbank, mediciner, lite kontanter och tejp. Förberedelse handlar också om att möjliggöra självständighet, så att myndigheterna kan fokusera på att hjälpa de mest utsatta, som äldre och personer med särskilda behov.

En guide som lugnar, inte skrämmer

Inrikesministeriet understryker att syftet med guiden inte är att skapa oro, utan att ge medborgarna praktiska verktyg för att möta olika typer av kriser. Den breda informationen kompletteras med en kortfattad bilaga som sammanfattar de viktigaste delarna om hemberedskap.

Digital spridning i stället för post

Till skillnad från Sverige, där liknande information skickas till alla hushåll i fysisk form, planerar Finland att hålla guiden helt digital. Det är ett medvetet val för att underlätta uppdateringar och göra informationen tillgänglig på ett miljövänligt sätt.

Den nya guiden är en del av ett större arbete för att stärka medborgarnas krismedvetenhet och förmåga att agera i nödsituationer. Inrikesministeriet hoppas att materialet ska bidra till ett tryggare och mer självständigt samhälle, där alla kan ta sitt ansvar i krissituationer.

Ett kort sammandrag på svenska, hittar du här

Den som är förberedd klarar sig bättre - pdf

Se alla artiklar