Nya fräscha smaker till påsk

Påskmaten behöver inte bestå av enbart grädde, smör och socker, utan kan med enkla medel tillredas så att den också följer dagens hälsotrender. Använd sålunda oliv- eller rypsolja i stället för smör och byt ut crème fraîchen och grädden till lättare alternativ. Använd också rikligt med grönsaker, rotsaker, fisk, frukt och färska örter som sätter färg på maten. Till påskens traditionella färger hör gult och grönt, de ger en härlig försmak av sommar och sol!

Ägg, lax, sill och lamm brukar utgöra favoriterna på påskbordet. Har man tröttna på att år efter år servera samma rätter, kan man försöka modernisera menyn genom att smyga in nya ingredienser eller tillredningssätt. Varför inte till exempel ersätta hönsäggen med vaktelägg eller servera den gravade laxen som laxtartar? Och rostade pinje- eller solrosfrön piffar upp vilken sallad som helst.

Ingen påsk utan pasha, anser många. Pröva på en variant där kvargen serveras som fyllning i en utsökt påsktårta. Fyllningen tillreds på kvarg med låg fetthalt. Blanda i citrusskal, kanderade fruktskal, russin och korinter efter egen smak. Tårtan är ett alternativ till pasha, eftersom smaken är ganska lika.

Kom också ihåg att motionera. Gå på långa promenader eller ta en tur i skidspåret, då kan du även njuta av lite mera mat och en extra bit kaka – utan att utsvävningarna genast sätter sig kring midja och lår.

Text: Louise Mérus och Mikaela Groop

Foto: Charlotta Boucht

Meny

Fyllda ägghalvor

Laxtartar med citronsmak

Gubbröra

Påskens potatissallad

Vitlöksgravad strömming

Sallad på gulbetor och mozzarellaost

***

Citronstekt lamm med rostade morötter

***

Gula påskpäron med chokladsås

Påsktårta med hallonmelba

Fyllda ägghalvor

4 hårdkokta ägg

150 g varmrökt lax

1 msk dill

2 msk gräddfil

1 msk lättmajonnäs

Skala äggen och skär dem i halvor. Ta ur äggulorna och mosa dem. Blanda dem med den urbenade, finhackade laxen, dillen, gräddfilen och lättmajonnäs. Skeda upp fyllningen i ägghalvorna och garnera med dill. Lägg upp äggen på ett vackert fat.

Laxtartar med citronsmak

(4 personer)

200 g gravad lax

2 msk finklippt dill

2 msk finhackad gräslök

2 msk lätt crème fraîche

rivet skal av en citron

svartpeppar, ev. lite salt

Tillbehör:

rucolasallad eller röd mangold

körsbärstomater

olja, vinäger, salt och peppar

ev. 4 vaktelägg

Skär fisken i små bitar. Blanda fiskbitarna med dill, gräslök, crème fraîche, citronskal och peppar. Smaksätt eventuellt med salt. Forma laxtartaren till bollar med hjälp av två skedar och lägg upp på fat tillsammans med rucolasallad och körsbärstomater. Över salladen kan hällas lite olja, vinäger, salt och peppar. Dekorera eventuellt varje tartarbiff med ett skal av vaktelägg med en äggula i.

Gubbröra

4 hårdkokta ägg

8 ansjovisfiléer

1/2 finhackad lök

1 msk gräslök

1 mk hackad dill

4 skivor kavring

1 tsk Dijonsenap

1 msk lätt gräddfil

Finhacka gul lök, dill, gräslök och ägg fint. Skär ansjovisen i mindre bitar. Blanda ihop alla ingredienser i en skål och vänd försiktigt ned gräddfilen. Smaka av med kaviar och fransk senap. Skär bort kanten av kavringen eller ta ut stora rundlar med ett glas i lagom storlek. Skeda upp gubbröran på brödet, toppa med en dillkvist och servera.

Tips! För extra festligt resultat: Garnera med en liten sked löjrom.

Påskens potatissallad

(4 personer)

3/4 kg potatis

2–3 (ca 100 g) schalottenlökar

1/2 dl hackad dill och persilja

1–2 msk kapris

1 msk vinäger

2 tsk fransk senap

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 krm socker

3 msk ryps- eller olivolja

1 msk vatten

Skala och koka potatisen i saltat vatten. Skala, hacka eller skiva löken. Blanda alla ingredienserna till såsen. Skiva den varma potatisen och lägg den i en skål, varvad med schalottenlöken och örterna. Häll över salladssåsen och lyft potatisen så att alla skivor blir fuktade av såsen, strö över kaprisen. Låt salladen stå i en timme. Servera till lamm, rostbiff eller korv.

Vitlöksgravad strömming

500 g rensad och filéad strömming (knappt 1 kg orensad)

Lag:

4 dl vatten

5 msk ättika

1 tsk salt

Sås:

1 dl lättmajonnäs

1 dl lättgräddfil

1 msk senap

1 knippe gräslök, hackad

1 knippe dill, finklippt

15 klyftor vitlök enligt smak

1 tsk salt

peppar

Blanda lagen. Skölj strömmingen och dra bort skinnet eller, om detta verkar svårt, låt den ligga i lagen med skinnet på och dra av det först efter blötläggningen. Blötlägg strömmingen i 12 timmar. Blanda ihop såsen och tillsätt den avrunna strömmingen. Låt stå kallt i ett dygn innan den serveras.

Sallad på gulbetor och mozzarellaost

4–6 kokta gulbetor eller rödbetor

2 mozzarellaostar (helst mozzarella av buffel)

1/2 dl pinjefrön

1/2 dl färsk basilika

god olivolja

ljus balsamvinäger

Koka gulbetorna tills de är mjuka. Låt dem svalna och skala dem. Skär dem i tunna skivor och placera dem på ett serveringsfat. Skär också mozzarellan i tunna skivor och varva dem med betorna. Rosta pinjefröna i en torr stekpanna och dekorera salladen med dem. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Salta och peppra. Dekorera med basilikablad.

Tips! Byt ut pinjefröna mot solrosfrön.

Citronstekt lamm med rostade morötter

(8 personer)

ca 1,2 kg lammstek, benfri

1 msk smör

4 krm salt

2 dl kalvbuljong av fond

Marinad:

1 citron, rivet skal och pressad saft

4 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 msk svartpeppar

1 kruka färsk oregano eller 1 msk torkad

Rostade morötter:

1 kg morötter

2 vitlöksklyftor, hackade

2 msk honung

2 msk olivolja

2 krm salt

1 krm svartpeppar

1,5 kg kokt potatis

Blanda marinaden. Lägg köttet i en plastpåse och häll över marinaden. Knyt ihop påsen och låt marinera minst ett par timmar i kylen – gärna över natten. Lyft upp köttet och skrapa bort marinaden.

Bryn köttet runt om i fettet i en stekpanna, salta och lägg över i en ugnsform. Vispa ur stekpannan med lite varmt vatten och häll i formen. Sätt in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek i nedre delen av ugnen i 150 grader varm ugn tills innertemperaturen når upp till 65 grader. Låt köttet vila minst 15 minuter innan det skärs upp.

Vispa ur ugnsformen med kalvbuljongen, sila och servera som skysås.

Höj ugnstemperaturen till 250 grader. Lägg morötter och vitlök i en ugnsform. Blanda resten av ingredienserna, strö dem över morötterna och blanda om. Rosta i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Koka potatisen under tiden. Servera köttet med skysåsen, morötterna och potatisen.

Gula påskpäron med chokladsås

(4 portioner)

4 päron

1 liter vatten

1 1/2 dl socker

1 tsk gurkmeja (för färgens skull)

1 vaniljstång

2 msk färskriven ingefära

100 g mörk choklad (70 %)

1 dl vatten

Skala päronen men behåll skaftet. Skär av en bit av bottnen så att päronen hålls att stå. Häll vattnet i en kastrull och blanda i socker, gurkmeja, den delade vaniljstången och den rivna ingefäran. Låt vattnet koka upp och lägg i päronen. Låt dem småkoka i vattnet tills de är mjuka (ca 25 minuter).

Smält under tiden chokladen i vattnet under omrörning. Koka en minut eller tills såsen tjocknat en aning.

Servera päronen med chokladsåsen.

Påsktårta

Botten:

12 Digestivekex

75 g smör eller margarin

Fyllning:

500 g kvarg (låg fetthalt)

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

3 ägg

1/2 dl citronsaft

1/2 dl apelsinsaft

2 tsk rivet citronskal

2 tsk rivet apelsinskal

100 g kanderade fruktskal, korinter eller russin

3 msk maizenamjöl

1 burk crème fraîche

Hallonmelba:

200 g hallon

1 dl vatten

3/4 dl socker

Sätt ugnen på 175 grader. Mosa kexen i en matberedare. Smält matfettet och rör ned kexen. Tryck ut kakbottnen i en kakform (diameter 24 cm). Ställ in den i kylskåpet och låt stelna.

Rör ihop kvarg, socker, ägg, citron- och apelsinskal och saft, maizenamjöl och crème fraîche. Vänd till sist ned de kanderade frukterna. Häll fyllningen i kakformen och ställ in den i ugnen. Grädda i 60 minuter. Låt kakan svalna i formen och lösgör den först när den har svalnat.

Låt bären tina upp. Smält sockret i vattnet och låt blandningen småkoka i cirka 5 minuter. Mixa bären med sockersirapen. Servera såsen med tårtan.

Se alla artiklar