12 nyårslöften som håller hela året
I januari ger vi ofta nyårslöften som ska leda till bättre livskvalitet på sikt. Marthaförbundets ekologirådgivare Anita Storm listar här tolv enkla konkreta tips som kan inspirera dig till att leva mer hållbart i vardagen.
Om du vill minska din miljöpåverkan och ditt klimatavtryck permanent och långsiktigt, gör det med små steg. Utgå från dig själv, ditt liv och dina förutsättningar. Det är de som ska styra dig, och det viktiga är att du mår bra och orkar, för då har du krafter att skapa nya vanor.
Jämför därför dig inte med andra, försök inte applicera någon annans liv på ditt eget, någon annans hållbara mål på dig – det är oftast att arbeta i uppförsbacke. Välj ut en ny vana varje månad och försök implementera den i ditt vardagsliv.
Det sägs att det krävs 21 dagar för att skapa ett nytt handlingsmönster. Tar du dig an en ny vana varje månad, har du vid jultid följande år skapat 12 nya vanor som gynnar miljön.
12 steg för en hållbar vardag
- Rensa hushållet på gamla prylar, till exempel gammal elektronik, sälj eller för till återvinning. Elektronik och batterier innehåller metaller och andra material som kan komma till återanvändning. De skapar oftast problem i naturen och är förorenade och energikrävande. Beställ hem en telefonreturneringspåse.
- Dra ner på värmen hemma och mys med värmande strumpor och i en skön ylletröja.
- Ät inhemskt – i affären, välj kött med omsorg, välj inhemskt och gärna naturbeteskött. Ät mera inhemsk fisk, testa även nya arter, såsom mört, id eller braxen. Försök köpa minst tre ekologiska varor varje gång du är i matbutiken.
- Sluta slösa pengar på impulsköp – tänkt långsiktigt och välj medvetet utgående från din livsstil.
- Vårda dina skor, besök skomakare när det behövs, du får en längre livslängd på dina skor och väskor.
- Dra ur elsladdarna från vägguttagen, både för att minska mängden kemikalier i rummet och för att minska energiförbrukningen
- Återupptäck ditt kommunala bibliotek.
- Byt ut tvättmedlen mot klimat- och kemikaliesmarta alternativ. Med tvättnötter och tallsåpa kommer du långt. Skippa starka butiksköpta rengöringsmedel och gör rent med till exempel citron, vinäger, ättika och soda.
- Handla mat som är i säsong. Det är billigare, godare och har lägre klimatpåverkan.
- Ställ till med storkok hemma. När du ändå har värmt upp spisplattorna och ugnen kan du lika gärna laga mat till många. Frys in det som blir över, men låt svalna innan du fyller frysen.
- Försök att kontinuerligt byta ut redskap och material till miljövänliga alternativ när saker går sönder. Med mindre plast, mindre konventionell bomull etcetera.
- När du ska ge bort en present, gå först igenom dina prylar hemma och se om det finns något som du vill ge vidare. Ett annat alternativ är att ge en upplevelse och göra något tillsammans.