Odla ärtskott och kryddkrasse
Ärtskott som du odlat i en burk på fönsterbrädet blir goda på smörgåsen eller i en pesto.
Så här odlar du ärtskott
Torkade ärter för tillredning av ärtsoppa lämpar sig utmärkt för odling av groddplantor. Det tar ungefär 2 veckor för groddplantorna att växa till skördemogen ålder. Vill man hålla sig med skott under en längre tid sår man lämpliga mängder frön med en veckas mellanrum.
Förgroning
För att få snabbare groning lägger man fröna i vatten ett dygn före sådd. Använd ett tillräckligt stort kärl, då fröna sväller under förgroningen. Fröna får ligga i vattnet ungefär ett dygn varefter de sås. Man behöver inte ens ha mylla för odlingen utan fröna kan sås på ett papper. Lättast är dock att så fröna i torv där fukten kan hållas på en lämplig nivå under hela odlingen.
Sådd
Fröna sås tätt intill varandra på fuktig torvbädd och täcks efter sådden med 1 cm torv. Efter täckningen vattnas sådden ordentligt. För att hålla jämn fukt under groningstiden kan man lägga plastfolie på sådden. Lämplig temperatur för groddodling är rumstemperatur. Förgrodda frön gror på 3–4 dagar varefter plastfolien tas bort.
Skötsel och skörd
Håll odlingen fuktig under hela odlingstiden. Skördandet av grödorna kan påbörjas genast när växten nått en lämplig längd.
Ärtskotten är goda som topping till exempel på en soppa eller omelett, eller så kan du mixa dem till en ärtskottspesto.
Solrosskott
Du kan också odla egna solrosskott. Använd fågelfrö av solrosor och följ beskrivningen ovan.